LEGO Játékváros – Mintegy húszezer ember és több millió kocka a belvárosban

Húszezer ember és több millió LEGO darab – számokban kifejezve ilyen volt az első Játékváros Nyíregyházán. Ezt a világszerte is egyedülálló programot a 15 éves LEGO azzal a céllal szervezte, hogy felhívja a figyelmet: játszani minden korosztálynak jó, a termékeikkel pedig az óvodásoktól az egyetemistákig, mindenki fejlesztheti a kreatív készségeit. Kiállítás, játék és színpadi programok is várták az érdeklődőket a Kossuth téren és a Váci Mihály Kulturális Központban.

Teljesen megtelt a Kossuth tér szombaton, rengetegen érdeklődtek a LEGO programjai iránt. Akik az elmúlt héten jártak a belvárosban, láthatták, hogy napokon át tartott az előkészületi munka, óriási sátrakat építettek a Kossuth téren.

LEGO figurák a belvárosban

A gyerekek élő LEGO figurával fotózkodhattak, a sétálóutcában pedig egymást érték a több ezer kockából felépített ismert mese- és filmfigurák. A bevásárlóközpont előtt kapott helyet a Lánchíd oroszlánja, ez a szobor összesen 2,8 tonnát nyom és 850 ezer kockából épült 28 napon át. A közel hat méter hosszú LEGO oroszlán megépítésében 80 ember vett részt. A Játékváros programnak számos interaktív eleme is volt, ebben a sátorban például egy óriási LEGO strandot alakítottak ki, ahol a víz és a homok is játékelemekből állt, a gyerekeknek pedig a fantáziájukra bízták, hogy mit készítenek a kockákból.

Játékváros első alkalommal

A LEGO Játékváros alapvető koncepciója az az, hogy igyekeztünk olyan aktivitást, játékokat hozni ide, a főtérre és a környékére, ami minden korosztályt ki tud szolgálni. Van olyan sátrunk, ami akár 1-2 éves korban látogatható, óriási szivacskockákból tudsz benne építeni valamit, de vannak olyan workshopjaink is, ahol teljesen bonyolult LEGO Technics szerkezetekkel vagy LEGO robotok programozásával lehet játszani a nap során. Nagyon széles a spektrum. Ehhez az is kellett, hogy az elmúlt 15 évben nagyon sok dolgozói rendezvényünk volt, ahol különböző installációkat, foglalkozásokat fejlesztettünk ki és ezeket szerettük volna megosztani a nyíregyházi közösséggel” – mesélte Siket Lóránt, a nyíregyházi LEGO gyár kommunikációs vezetője.

A LEGO-t mindenki ismeri, szinte minden háztartásban játszottak, játszanak a kockákkal. A gyár arra próbálta felhívni a figyelmet az egész napos programmal, hogy játszani jó, akár felnőttként is, a termékeikkel pedig az óvodásoktól az egyetemistákig, mindenki fejlesztheti a kreatív készségeit.

A gazdaság fontos része

A cég nyíregyházi gyárában 3200-an dolgoznak, ezzel a térség legnagyobb és leginnovatívabb foglalkoztatója.

Én pont akkor lettem polgármester, amikor egy nehezebb időszak volt és onnan sikerült azt elérni, hogy a LEGO felépítette itt a saját tulajdonú gyárát, amelynek a harmadik fejlesztési üteme lett kész és fent, a díszteremben látható a negyedik fejlesztési terv makettje. Azt gondolom, hogy ez egy nagy bizonyíték arra, hogy a LEGO és a város hogyan tud együtt gondolkodni. Ahogy a LEGO igazgatója mondta: egymást kölcsönösen inspirálva” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A LEGO folyamatosan építi, bővíti gyárát és gyártókapacitását a városban, ezzel is növelve a munkahelyek számát.

A LEGO csoporton belül egy nagyon fontos helyszín a nyíregyházi LEGO gyár, a három európai gyárunk közül ez a legnagyobb. Nyíregyháza városával a kezdetektől nagyon jó az együttműködés, nagyon szoros a kapcsolat. A mi dolgozóink itt, a gyárban kiváló szakemberek, fontos és stabil a jelenlétünk a városban” – nyilatkozta a nyíregyházi LEGO gyár igazgatója, Chresten Bruun.

A LEGO egyik standjánál még gyárlátogatásra is regisztrálhattak az érdeklődők, így ők a következő időszakban a gyártás folyamataiba is bepillantást nyerhetnek a nyíregyházi üzemben. A cég nem titkolt terve, hogy akár hagyomány is lehet a jövőben a Játékváros megszervezése.

Kapcsolódó galéria

LEGO Nap Nyíregyházán - 2023