Minden, amit a Tirpák Fesztiválról tudni illik!

10 éves a Tirpák Fesztivál, ami egyben a Népi Ízek Találkozóját, valamint a Bogrács- és Grillbajnokságot is magába foglalja. Pénteken kezdődik a szakMAfest, szombaton lesz a hagyományos főzőverseny, vasárnap pedig a Bogrács- és Grillbajnokságot, és benne a Made in V4 Nemzetközi Fesztivál megtartják. A Kossuth téri nagyszínpadon a hétvégén Korda György és Balázs Klári, Takács Nikolas és Rúzsa Magdi ad koncertet.

Lesz itt minden, ami szem-szájnak ingere, mondják a szervezők; babgulyás és birkagulyás, töltött káposzta és sztrapacska, lebbencs- és kötött-tészta leves, hagymás vér, de tépett húsos tirpák burger, aztán ásatási rizses hús, BBQ húsok, bobajka, puliszka, és kapros lucskos káposzta is felkerült az ínycsiklandozó étlapra.

„Szombaton 22, vasárnap közel 30 csapat fogja összemérni tudását, és mutatja meg a nagyközönségnek, hogy mit tud a magyar gasztronómiából, mit tud hozzátenni a tirpák ízek hagyományainak a megéléséhez, továbbadásához. Fontos, hogy – amelyekről alpolgármester úr is beszélt – meg kell őrizni a tirpák hagyományokat, amelyre nemcsak Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, hanem Nyíregyháza is sokat támaszkodott az elmúlt években”

– fogalmazott Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke.

Szombaton és vasárnap tehát több mint 50-féle ételből több ezer adag ennivalót készítenek a versenyző csapatok. A kóstolójegy valóban csak kóstolásra szolgál, valamennyi menünek megjelölt ára lesz. A szakma szerint az új magyar gasztrokultúrában jelentős szerepe van a hagyományos receptúrák mellett a 21. sz. technológiájának is.  

„Több éve a második nap, vasárnap országos bogrács- és grillbajnokságot rendeznek itt, Nyíregyházán. Azt gondolom, hogy nemcsak a megyebeli kollegák mérik össze tudásukat, hanem Budapestről is érkeznek grillbajnokok, ugyanis ez egy vándorkupa, és az előző évek nyertesei is megmérettethetik magukat, természetesen a helyi civil erőkkel kiegészülve. Így alakul majd a 33 csapat, mely nemcsak bográcsételeket, hanem grill- vagy BBQ-dolgokat is letesz a zsűri asztalára”

– folytatta Krivács András.  A 10. Jubileumi Tirpák Fesztivál tulajdonképpen a szakMAfest programjával indul pénteken, délelőtt. Este, 19 órakor lép a Kossuth téri nagyszínpadra Korda György és Balázs Klári. 

„Nyíregyházáról, a megyéből, illetve határon túlról is érkeznek főzőcsapatok. Mind a két nap itt lesznek, úgyhogy várunk mindenkit szeretettel. Ahogy hirdettük, szombaton két koncert is lesz. Takács Nicolas, és este egy Rúzsa Magdi élőkoncert. Vasárnap pedig a civileké a főszerep. Fiatalos műsorral várunk mindenkit délelőtt és nyíregyházi együttesek zárják a Tirpák Fesztivált, ahová kb. 40 árus is érkezik, aki a saját kézműves termékét fogja árulni”

– tájékoztatott dr. Ulrich Attila alpolgármester. A Made in V4 Nemzetközi Fesztiválon a helyi kézművesek mellett testvérvárosunkból, Nagykaposról és Gorlicéből, sőt Szatmárnémetiből is érkeznek méhészek, kézművesek, borászok lekvárokkal és szörpökkel, rétessel, sajtkülönlegességgel, gombakészítményekkel és ásványékszerekkel, horgolt, hímzett textilekkel, illetve natúr kozmetikai termékekkel. A fesztivál elmaradhatatlan szereplője természetesen a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport, illetve a helyi modern- és néptáncegyüttesek. Szombaton és vasárnap is délután 2 órakor lesz a főzőverseny eredményhirdetése, melyet az utolsó napon megelőz és követ a Mentha Project és a Folkfusion Band fellépése.  A Városvédő Egyesület hétvégére, a fesztivál alkalmára megnyitja a Hősök terén álló villamost. Szombaton a város legrégebbi műemléke, az evangélikus templom tornyába is szerveznek látogató csoportokat, 45 perces turnusokban.