Küszöbön az influenza

Európában már terjed az influenza, egyre többen fordulnak orvoshoz a betegségre jellemző tünetekkel. Magyarországon még nincs járvány, ugyanakkor az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által kiadott közlemény szerint az év első két hetében jelentősen emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma. Eddig közel hét és fél ezren fordultak orvoshoz a kellemetlen, gyakran súlyos, vagy akár halálos szövődményekkel járó betegségre utaló tünetekkel.

 

Védőoltással megelőzhető

 

A szakemberek szerint a megelőzés leghatékonyabb módszere a védőoltás, amely 10–14 nappal a vírus szervezetbe jutása előtt képes kialakítani a védelmet. Így azok, akik fontolgatják, hogy ily módon előzik meg a betegséget, még időben vannak, hangsúlyozza dr. Bojti István háziorvos. A védőoltás ugyanis közel 90 százalékos védettséget nyújt.

 

Ingyenesen is hozzáférhető

 

Ingyenesen juthatnak védőoltáshoz a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmások, szív- és érrendszeri problémával küzdők, a krónikus máj- és vesebetegek, a cukorbetegek, a várandós nők, azok, akik a gyermekvállalást az influenza idejére tervezik, az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók, valamint a hatvan éven felüliek.

 

Turbózzuk fel a szervezetet!

 

Azok, akik nem jogosultak a térítésmentes védőoltásra, a gyógyszertárban is beszerezhetik a vírus elleni vakcinát. Az influenzaérzékeny időszakban érdemes az immunrendszert a megfelelő vitamin- és ásványianyag-, valamint bőséges folyadékbevitellel és rendszeres testmozgással is támogatni. Továbbá, ha megoldható, kerüljük azokat a helyeket – például bevásárlóközpontokat –, ahol sok ember fordul meg egy időben.

 

Maradjunk otthon

 

Aki azonban az influenzára jellemző tüneteket, fejfájást, gyengeséget, rossz közérzetet, végtagfájdalmat, magas lázat tapasztal, forduljon orvoshoz, és lehetőleg maradjon otthon.

Piszár Tünde