Krúdy Nap Nyíregyházán

Hatodik éve, hogy Nyíregyházán minden évben megemlékeznek a város híres szülöttéről, Krúdy Gyuláról. A postumus díszpolgári címmel is rendelkező író 1878. október 21-én látta meg a napvilágot Nyíregyházán, a Szent István utcán. Az ünnepi megemlékezés koszorúzással, szülőházánál kezdődött, majd az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákjai adtak ünnepi műsort egykori iskolájánál.

További képekért kattintson a fotókra!

Ezt követően „A Nyírség álmodója” címmel Krúdy-emlékszoba nyílt a Jósa András Múzeumban. Itt Rák Zoltán, a Móricz Zsigmond Színház művésze idézte Krúdy sorait.

 

Alig maradt utána használati tárgy

 

A tárlaton az író személyes tárgyai közül állítottak ki néhányat, hiszen köztudott, nagy szegénységben halt meg. A Krúdy-gyűjteményt Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő és dr. Fráter Zoltán irodalomtörténész mutatta be. Az ELTE docense elmondta, Krúdyról mindig meg kell emlékezni, hiszen nagyon nagy író, európai rangú író, akinek helyét az európai irodalomban meg lehet találni. Hozzátette, ma ahhoz a vonulathoz sorolható, amelyhez Marcel Proust is.

A Krúdy Gyula emlékkiállítás a Jósa András Múzeum állandó kiállításainak részét képzi a jövőben.

 

Az ünnepség a Bessenyei téren folytatódott

 

A megemlékezés a Bessenyei téren, Krúdy Gyula 2003-ban avatott szobránál folytatódott. Ott a Krúdy Gyula Gimnázium diákjai „Szindbád nyomában” címmel adtak műsort.

 

„Krúdy tükröt tart elénk”

 

Szabó Tamás, Nyíregyháza Megyei Jogú Város kulturális referense kifejtette, nagyon fontosnak tartják azt, hogy a város „legigazibb” írójáról megemlékezzenek. Hozzátette, az írók és az egyéb művészeti ágak képviselői tudnak tükröt tartani elénk, hogy hol is élünk, hiszen az emberek a mindennapjaikban elfelejtik a saját közösségüket kívülről szemlélni. Szabó Tamás azt mondta, az összehasonlításhoz és az életérzés megrajzolásához Krúdy Gyula kiemelkedő szerepet tölt be.

A koszorúzást követően Krúdy Gyula regényeiből és novelláiból olvastak fel szobránál. Délután omnibuszos irodalmi túrára indulhattak azok, akik szerették volna végigjárni az író által kedvelt nyíregyházi helyeket. A megemlékezések mellett pénteken kiállítások, irodalmi felolvasások és előadások, valamint beszélgetésekkel egybekötött filmvetítés várta az érdeklődőket.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)