Közös tanszéki előadás Nyíregyházán

A Nyíregyháza Ifjúsága 2015 című kutatás eredményeiről számoltak be azon a közös előadáson, amit a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán tartottak. Harmadik alkalommal hívták meg az oktatókat, hallgatókat és a városlakókat, akiknek a kutatásból készült eredményeket előadás formájában prezentálták. A felmérés az ifjúságot érintő több területtel foglalkozott. Vizsgálták többek között munkaerő-piaci helyzetüket, lakhatásukat, társas kapcsolataikat, illetve azt, fiatalként hogyan érzik magukat a városban. A tanszékek dolgozói kutatásvezetőként és elemzőként vettek részt a vizsgálatban. A délután az előadások mellett több dologra is lehetőséget teremtett.

 

Több lehetőség egy délután alatt

 

Dr. Szoboszlai Katalin, a Szociális Munka Tanszék vezetője azt mondta, egyrészt arra, hogy a legfontosabb eredményeket kiemeljék, másrészről pedig a jelenlévőkkel beszélgetéseket folytassanak mindenről, amit az oktatók megtudtak a kutatásból. A tanszékvezető hozzátette, ez a kutatás itt nem állt meg, hiszen a Magyar Ifjúság Kutatás kétévente megismétlődik, így az egyetem munkatársai is tervezik, hogy Nyíregyházán két év múlva megkérdezik a korosztályhoz tartozó fiatalokat arról, hogy élnek itt a városban.

 

Kötetbemutatók

 

A közös megbeszélésen bemutatták dr. Sipos László Az egyesületek joga című kari jegyzetét, amely a 2014. március 15-én hatályba lépett, 8 könyvből álló új Polgári Törvény Könyvre épül. A Ptk. ezen része a jogi személyekkel, az alapítványokkal és az egyesületek szabályaival foglalkozik, hiszen Magyarországon jelenleg több mint 50 ezer egyesület működik. A referátumon Patyán László és dr. Huszti Éva kutatási eredményéről is beszámoltak, de dr. Fónai Mihály és Szigeti Fruzsina, a fiatalok képzettségével és oktatásával kapcsolatos terveiről is előadást hallgathattak meg az érdeklődők.

M. E.