Közgyűlés – A tanévkezdés és a Városi Jégpálya kérdéseit is érintették

Közgyűlést tartott Nyíregyháza önkormányzati képviselő-testülete. Tájékoztatót hallgattak meg a Nyíregyházi Tankerületi Központ fenntartásában lévő iskolák tanév indításáról, és a Nyíregyházi Szakképzési Centrum tevékenységéről. Döntöttek többek között az intelligens gyalogosvédelmi rendszer megvalósításáról, valamint a diáksport támogatására a Városi Jégpályán jégidő vásárlásáról.


A két közgyűlés között történt események összefoglalóját fontos információkkal egészítette ki Dr. Kovács Ferenc polgármester. A város májusban pályázatot nyújtott be az Ebrendészeti telepet működtető civil szervezetek és települési önkormányzatok című felhívására. Az Agrárminisztérium több, mint 2 millió forint támogatásról döntött, amelyből a Szállási úti, a NYÍRVV fenntartásában lévő Gyepmesteri telep tereprendezése valósulhat meg. Október 16-án aláírták azt a szándéknyilatkozatot, amellyel városunk Debrecent támogatja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerése érdekében. A Gazdaságfejlesztést és munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés Nyíregyháza délkeleti és délnyugati területein című projekthez tartozóan, a Tünde utca felújítására vonatkozóan megtörtént a vállalkozási szerződés aláírása. Ez azt jelenti, hogy még ebben az évben elkezdődhet a kivitelezés.

Zökkenőmentes tanévkezdés

A napirendek tárgyalása során a képviselők tájékoztatót hallgattak meg a Nyíregyházi Tankerületi Központ fenntartásában lévő iskolák 2018/2019-es tanév indításáról. Nyíregyházán a tankerület fenntartásában 6 intézményben 16 feladat-ellátási helyen folyik általános iskolai nevelés-oktatás. A tanévet összesen 269 általános iskolai osztály kezdte meg, ebből az elsős osztályok száma 33. Ez az előző évhez képest 2-vel csökkent, az első osztályok száma azonban nem változott. A tanévet 6607 általános iskolai tanuló kezdte meg Nyíregyházán, ebből az első osztályosok száma 823 fő. Tavalyhoz képest 48 fővel csökkent a tanulólétszám, azonban az első osztályosok tanulók száma 24 fővel nőtt. A Nyíregyházi Tankerületi Központhoz 6 olyan intézmény tartozik Nyíregyházán, ahol érettségit adó képzést folytatnak. A tanévet 98 osztályban 3211 tanuló kezdte meg, tavalyhoz képest az osztályok száma nem, de a tanulók száma 21-gyel kevesebb lett. A tankerület fenntartásában 5 feladatellátási helyen működik kollégium, ahol 38 kollégiumi csoportban jelenleg 611 gyermek elhelyezése valósul meg. Ez az előző évhez képest csekély mértékű növekedést mutat.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A közgyűlésen hasonlóképpen tájékoztató hangzott el a Nyíregyházi Szakképzési Centrum tevékenységéről, melyhez tíz szakképző intézmény tartozik. Tagintézményeik képzési kínálata számos területet fed le, többek között az egészségügy, informatika, építőipar, autóipar, vegyipar, kereskedelem, vendéglátás, turizmus, szolgáltatóipar, gépészet, faipar számára folytatnak képzéseket, amelyeken belül jelentős figyelmet kapnak a megyei hiányszakmák. Arra törekszenek, hogy a náluk végzett diákok piacképes tudással, megfelelő szintű szakmai és személyes kompetenciákkal rendelkezzenek. Ezáltal feleljenek meg a következő iskolafok, illetve a leendő munkahely elvárásainak, és a modern termelésbe bevonható, jól képzett és megbízható, széles körű alapismeretekkel rendelkező munkavállalókká váljanak. A két intézmény vezetője megköszönte azokat a fejlesztéseket és támogatásokat, amelyeket az önkormányzattól kaptak. Dr. Kovács Ferenc polgármester erre azzal reagált, hogy a városvezetés azt gondolja, mindegy, ki a működtetője és fenntartója az iskoláknak, az oktatás, a fiatalok jövője kiemelten fontos Nyíregyháza életben. Az önkormányzat ezért hozta létre a Köznevelési Tanácsot, ahol együtt tudják megtárgyalni, hogy hogyan tudják segíteni az oktatás helyzetét.

Korszerű gyalogosvédelem

A képviselők megtárgyalták az intelligens gyalogosvédelmi rendszer közérdekű kötelezettségvállalás útján történő megvalósításáról szóló előterjesztést. Ebben a gyalogosbiztonság terén fellelhető innovatív közlekedésbiztonsági megoldások közül, egy hatékonynak ítélt, úgynevezett „okos-zebra" kialakítására tettek javaslatot a Korányi F. utcán az Északi temető hátsó bejáratához közeli gyalogátkelőhelyen. A Generali a Biztonságért Alapítványnál a város pályázaton több, mint 2 millió forintos, 100 százalékos támogatást nyert el. A tervek szerint a rendszer november 30-áig kiépülhetne, 3 éves fenntartási kötelezettséggel.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Dr. Adorján Gusztáv a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta, sajnos naponta lehet hallani olyan híreket, hogy zebrán gázoltak el embereket, ezért örülnek ennek a modern megoldásnak. A későbbiekben szeretnék ezt az okos zebrát a város több területén is megvalósítani.

Jeszenszki András az MSZP önkormányzati képviselője azt mondta, minden olyan fejlesztést támogatnak, ami a közlekedés biztonságát segíti, és ez tipikusan egy ilyen lehetőség. Emellett nagyon fontosnak tartanák, hogy a város foglalkozzon a kerékpáros közlekedés problémáival is, hiszen sok biciklis nem tartja be a szabályokat.

Béres Csaba a Jobbik önkormányzati képviselője úgy tudja, hogy már több városban működnek ezek az okos gyalogátkelőhelyek, amelyek a közlekedésbiztonságot növelik. Támogatnak minden baleset-megelőzést célzó fejlesztést, örülnek a megvalósításának.

Jégidőt vásároltak a diákoknak

A szeptemberi közgyűlés döntött az önkormányzat tulajdonát képező ingatlanon a Szabolcsi Jégsport Egyesület által megvalósított jégpálya térítés nélküli átadás - átvételéről és a Nyíregyházi Sportcentrum részére történő üzemeltetésbe adásáról. Most a diáksport támogatása kapcsán a Városi Jégpályán a november 1. és március 30. közötti időszakra összesen 764 óra jégidő vásárlásáról döntöttek több, mint 20 millió forint értékben.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A közgyűlés Nyíregyháza közigazgatási területén több helyszínt kiemelt fejlesztési területté nyilvánított, ennek kapcsán elhangzott, hogy jó ütemben halad a nyugati elkerülő útszakasz építése.

Napirendre került az Ifjúsági Ház működtetése és az ifjúsági feladatok ellátása. Az Ifjúsági Házban zajló programokra, rezsiköltségre, valamint a helyszínen található Diákpolgármesteri Iroda működtetésére az idei évi költségvetésből az ifjúsági célfeladat előirányzatából 5.980.000 forint támogatást biztosított az Önkormányzat. A Kulturális Életért Közhasznú Egyesülettel kötött feladatellátási szerződést további egy évvel, 2019. december 31. napjáig meghosszabbították, a támogatást az előző évivel megegyező összegben állapították meg.

 

Szoboszlai Tibor