Konferencia a kisgyermekkori nevelés támogatásáról

 

Óvodavezetőknek, óvodapedagógusoknak és a köznevelésben dolgozóknak tartott tájékoztatót az Oktatási Hivatal több szakembere. A konferenciára egy uniós program keretében került sor, amely 2016. február 1. és 2018. február 28. között valósul meg Magyarországon több mint 1,2 milliárd forintból. A program során kiemelt figyelmet fordítanak a 3 éves kortól előírt óvodai nevelés és az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjában rögzített hátránycsökkentő szerep eredményes intézményi szintű szakmai támogatására. A kormány vállalta ugyanis a magyarországi köznevelési rendszer esélyteremtő szerepének javítását. Megvalósításában az Oktatási Hivatal jelentős szerepet kapott.

Dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke elmondta, az Oktatási Hivatal a hivatali ügyek intézése mellett két olyan feladatot kapott az utóbbi két évben, amely érinti a projektek megvalósítását. Hozzátette, a szakmai szolgáltatások rendszerét, az úgynevezett POK rendszeren keresztül országosan biztosítja, valamint az országosan kiemelt, oktatással, neveléssel kapcsolatos projektek végrehajtásának is a fő kedvezményezettje, illetve felelőse lett.

További képekért kattintson a fotóra!

A projektgazda Oktatái Hivatal és konzorciumi partnere a Család,- Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet, illetve jogutódja által a kiemelt program keretében nyújtott hátránycsökkentő támogatások elsősorban az óvodák és a kisgyermekeket ellátó intézmények, valamint fenntartóik számára érhetők el. Olyan intézmények vehetnek részt a programban, ahol 15 százaléknál magasabb arányban nevelnek hátrányos helyzetű gyereket. Nyíregyházán kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek a kisgyermekekre. És életkörülményeikre.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere hangsúlyozta, a város jelene és jövője szempontjából is kiemelten fontos foglalkozni a kisgyermekekkel. Hozzátette, lényeges, hogy az utánunk következő generáció tagjai úgy nőjenek fel, hogy a lehető legjobb feltételek teremtődjenek meg nekik. A polgármester elmagyarázta, hogy nem csak az infrastruktúrára gondol, hanem a szakmai háttér biztosítására is.

Az uniós program kétszintű támogatást biztosít. Az óvodákban dolgozó pedagógusokat és óvodavezetőket, illetve az óvodai nevelésről kötelezően gondoskodó önkormányzatok óvodai feladatot ellátó köztisztviselőit segíti. Óvodapedagógusok térítésmentesen vehetnek majd részt egy 30 órás akkreditált továbbképzésen. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 22 képzés indul 2017. szeptemberében, közel 350 óvodapedagógus részvételével. Három nyíregyházi óvoda pedig képzési helyként mutatja be tapasztalatait, segítve ezzel a többi intézmény dolgozóját.

ME.

Fotó: Szarka Lajos