Komplex kollégiumi tehetséggondozó program Nyírszőlősön

A program fő célkitűzése volt a tehetséges roma tanulók képzőművészeti képességeinek fejlesztése, iskolai sikerességük fokozása a hatékony tanulásszervezési módszerek alkalmazásával. A tehetségterület mellett a tanulók gyenge oldalának fejlesztése is megvalósult a komplex program keretében. Nagy gondot fordítottunk a szociális- és életvitel kompetenciák, valamint a kognitív (figyelem, emlékezet, gondolkodás) képességek fejlesztésére. A mentor tanulók bevonása korosztályok közötti integrációra is lehetőséget nyújtott. A 9-10. évfolyamos mentorok iskolai élményeikkel, tapasztalataikkal a pályaorientációt is segítették.

Benczúr Sándor tanár úr vezetésével tehetségműhelyben fejleszthették technikai tudásukat. A kollégium programban résztvevő hátrányos helyzetű tanulók ezen kívül heti egy alkalommal tanulásmódszertanon, roma társadalomismereten és kézműves foglalkozáson vettek részt, mely a hátránykompenzáció, az identitás tudat és a kreativitás fejlesztését szolgálta. A kollégium a tanulók tehetségterületére építve törekszik a gyerekek esélyeinek növelésére.

A szakmai programot kiegészítette múzeumlátogatás is a Sóstói Múzeumfaluban. Tehetségnap is várta őket, melyen kiállíthatták elkészült munkáikat, s ezt megismerhették az intézmény tanulói, pedagógusai és a szülők is. Zárásként Tiszalökön integrált táborban tölthettek el négy élménydús napot, mely a közös foglalkozásokkal, élményszerzéssel elősegítette a kölcsönös megismerést és elfogadást. A szép Tisza parti környezetben az alkotás és a kötelező foglalkozások mellett ellátogattak az erőműbe és az arborétumba is.

A kollégium fontos feladatának tekinti, hogy a gyerekek sikerélményhez jussanak, otthonosan mozogjanak a művészetek világában, és ápolják a magyar néptánc- és cigánytánc hagyományait. Bátorítás a művészethez, a kultúrához vezető személyes utak bejárása, alkotásra és aktív befogadásra.

Verebélyiné Tóth Mariann
kollégiumvezető