Kiállítás – Újabb relikviák érkeztek a Kállay Gyűjteménybe
Fotó: Szarka Lajos

Újabb darabok érkeztek a Kállay Gyűjteménybe, melyekből időszakos tárlat nyílt szerdán. A megnyitón elhangzott, a kiállítási anyagok folyamatosan bővülnek, melyek hozzásegíthetik a nyíregyháziakat az identitástudatuk erősítéséhez. A relikviák egy hónapig tekinthetők meg.

Dr. Kállay István jogtörténész hagyatékának egy részletét mutatja be a szerdán nyílt kamarakiállítás. A család levelezése, fotóanyagából újonnan előkerült anyagok, Kállay Kristóf pénzgyűjteménye is megtekinthető. Dr. Kállay István nemcsak a győri jogi egyetemen tanított, hanem Japánban is, így számos japán tárgy vagy eszköz is fellelhető a vitrinekben. A gyűjtemény a család leszármazottjaitól érkező adományoknak és a múzeum gyűjtőmunkájának köszönhetően folyamatosan bővül.

„A Kállay Gyűjteménybe az elmúlt két évben folyamatosan érkeznek relikviák. Meg kell említeni több nevet is: dr. Kállay Krisztiánt, dr. Kállay Ubult, Kállay Miklóst, Kállay Helént és Kállay Kristófot. Mikor ők Nyíregyházára jönnek, akkor mindig hoznak valamit. Legyen az éppen egy éremgyűjtemény, régi bor, vagy levelezések, amik most kerültek elő. Sosem jönnek üres kézzel, inkább így fogalmazok” – nyilatkozta Dohanics László gyűjteményvezető.

„A történelem az élet tanítómestere”

A kiállítás megnyitóján dr. Ulrich Attila alpolgármester úgy fogalmazott, hogy a múlt ismerete erősítheti a magyar, a vármegyei és a nyíregyházi identitástudatot. Beszédében Cicerót idézte: „a történelem az élet tanítómestere”.

„A múzeumok, amikor létrejöttek a 19. század elején, akkor azért jöttek létre, hogy összegyűjtsenek hagyatékokat. Azóta is a legfontosabb feladatuk, hogy gyűjtsenek. Ugyanis, ami összegyűjtött anyagot feldolgoznak, értékelnek, a különböző szakmáknak megfelelően bocsátják a látogatók elé. Minden anyag más és más. Minden egyfajta tudást gyarapít, ami eddig létezett, és azt a tudást lehet használni a mai ember számára is – bármennyire hihetetlen is ez. Hiszen, ami itt most megjelenik – látni régi ruhákat, könyveket, orvosi meghívót, kitüntetéseket –, lehet látni, hogy miben különbözik a korunk a régitől. Fel lehet fedezni benne, hogy a régi kor embere milyen erkölcsi normák szerint élt, milyen ruhákat hordott, milyen társadalmi környezetben élt, hogyan viselkedett. Ebből is lehet tanulni, hiába volt más korszak. Mindezt fel lehet mérni, be lehet építeni abba a kulturális közegbe, amiben most élünk” – fogalmazott dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Izgalmas lesz a következő időszak

A gyűjteményvezető híradónknak elmondta, a bővülő relikviatárból terveznek még időszakos kiállításokat nyitni a későbbiekben. 2024 augusztusában szervezik meg a Kállay világtalálkozót, melyre már több mint 150-en regisztráltak a világ minden pontjáról. Jelen tárlat egy hónapig tekinthető meg.

Kapcsolódó galéria

Kállay adományok a Kállay Háznak 20230823