Cimbalmos ősök nyomában járhatunk

Herencsár Viktória új könyvének bemutatójára 2024. május 30-án 17 órakor a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár – Kamaratermébe várják az érdeklődőket. 

A szerző Allaga Gézáról, a magyar típusú cimbalom irodalmának és oktatásának alapítójáról készítette munkája a Cimbalmos ősök nyomában címmel a Morning Art Records kiadásában, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelent meg. 

A könyv Allaga Géza életén keresztül bemutatja a cimbalom magyarrá válását, a 19. század és 20. század elejének cimbalomkultúráját korabeli dokumentumok és Allaga Géza hagyatékának felhasználásával. A könyvvel egyidejűleg megjelent dupla CD Allaga Géza szóló cimbalomkompozícióival, aminek zenei anyaga a könyvben QR kód és internetes weboldal segítségével meg is hallgatható, letölthető. Így, aki ezt a könyvet olvassa, a zenei példákon keresztül megismerkedhet Allaga Géza szerzeményeivel is, mely a cimbalom irodalmának és a magyar zeneirodalom fontos része.

A könyvet pedagógiai céllal tanárok, tanulók, előadóművészek egyaránt használhatják, ismeretterjesztő jellege a laikus érdeklődőknek pedig különleges zenei információkat, példákat garantál.

A prezentációban elhangzó zeneművek:

Csermák Antal (1774 - 1882) - Herencsár V.: Bokázó

Erkel Ferenc (1810-1893): Melinda áriája a Bánk bán operából.

Allaga Géza (1841-1913):

Magyar Rapszódia

Perpetuum mobile

Velencei Karnevál

A bemutató alkalmával könyv és CD egyaránt vásárolható.

Belépés díjtalan.