Keresztyén jelképek gyermekrajzokon – Kiállítás nyílt a Református Gyülekezeti Ház Kazettás termében
Fotó: Szarka Lajos

Harmadik alkalommal szervezett bibliai témájú rajzversenyt a Jókai Mór Református Általános Iskola és Óvoda. Az elkészült alkotásokból szerdán délután nyílt kiállítás a Református Gyülekezeti Ház Kazettás termében. Az idei évben keresztyén jelképeket ábrázoltak a gyermekek többek között rajzokon, festményeken vagy agyagképeken.

Egy régi, de mindig aktuális ének Krisztus emberekért való áldozatáról is felcsendült a Jókai Mór Református Általános Iskola és Óvoda 4. a osztályos tanulóinak előadásában szerda délután. Az intézmény a Református Gyülekezeti Ház Kazettás termében nyitotta meg a bibliai témájú rajzversenyének alkotásaiból álló kiállítását, melyen az összegyűlt gyermekeket, szülőket és pedagógusokat dr. Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese és Bodnár Máté lelkipásztor köszöntötte. Az idei évben harmadik alkalommal megrendezett rajzverseny témája a keresztyén jelképek voltak.

– Volt egy kereszt, amit agyaggal készítettünk. Egy jelképet lehetett csinálni a bibliai jelképekből és én a keresztet választottam, mert szerintem nagyon szép és Jézus feltámadását szimbolizálja. A második egy selyemfestékkel készült mű, ami azt ábrázolja, amikor Jézus átkelt a vízen, hogy megmentse a halászokat. Ez azért tetszett nekem, mert nagyon szeretem a selymet és a selyemfestéket is, és ezért gondoltam, hogy megcsinálhatnám esetleg ezt a mintát, merthogy ez egy nagyon szép pillanat – mondta el Lalusz Dóra, a Jókai Mór Református Általános Iskola és Óvoda 5. a osztályos tanulója.

Lalusz Dóra alkotásai az ötödik évfolyamon első helyezést értek el, de a díjátadás csak pluszt jelentett, hiszen ahogy Mócsánné Nagy Ágnes, a Jókai Mór Református Általános Iskola és Óvoda igazgatója elmondta, a verseny számukra csak egy lehetőség arra, hogy a gyermekek megmutathassák alkotásaikat, a cél, hogy kibontakoztassák kreativitásukat.

– A pedagógusok segítik a gyerekeket, hogy kibontakoztathassák a kreativitásukat a művészetekben is és a tudományokban is. A gyerekek kaptak segítséget a technikák alkalmazásához, ezért egy nagyon színes paletta van itt. Vannak ceruzarajzok, selyemfestmények, kisplasztikák is. A gyerekeknek a pedagógusok bibliai történeteket olvastak, amelyben ezek a keresztyény jelképek a legfontosabb módon megjelennek, és aztán az ő fantáziájukra bíztuk a többit. Technikában, inspirációban segítették őket, és nagyon büszkék vagyunk arra a gazdagságra, ami itt az óvodások keze alól és a legnagyobb nyolcadikosok keze alól is kikerült – emelte ki az eseményen Mócsánné Nagy Ágnes, a Jókai Mór Református Általános Iskola és Óvoda igazgatója.

A tanév minden hónapjában tematikusan egy-egy keresztyén jelkép áll a hétkezdő áhítat és a családos istentiszteletek középpontjában, ugyanehhez a tematikához kapcsolódnak az osztályok ezeken elhangzó szolgálatai, így nem volt ismeretlen az óvodások, iskolások számára a rajzverseny témája sem. Rengeteg gyermekrajz, alkotás került a Kazettás terembe, különféle technikákkal ábrázolva olyan jelképeket, mint a kereszt, a kehely, a kakas, a tűz, az alfa vagy az omega.

Kapcsolódó galéria

Keresztyén jelképek rajzpályázat 2024