Mandalavarázs – Időszakos kiállítás a Kállay Gyűjteményben
Fotó: Szarka Lajos

„Mandalavarázs” címmel nyílt kiállítás szerdán. Helyet kaptak különböző stílusú, színvilágú mandalák, melyek több érzelmet tükrözhetnek, beleértve a mandalafestő lelki állapotát. Petris Erika 60 alkotását hozta a Kállay Gyűjteménybe, mely tárlat egy hónapig megtekinthető.

„A mandala egységet, szerkezetet foglal magába – kör formát –, szabályszerűséget, rendszert az életbe, a lelki világunkba. Ez indított el: egységet és kikapcsolódást teremteni. A mandalaszínezők is a stresszoldásra vannak. Nem csak az alkotás folyamata, a nézése is. Sugároznak a színek – én metál festéket használok leggyakrabban. A különböző fényhatásokkal pozitív érzést keltenek az emberben – ez a mandala lényege” – mondta Petris Erika mandalafestő. Az alkotó 60 munkáját lehet megtekinteni a Kállay Gyűjteményben, egyes darabok akár több mint 40 óra alatt készültek el.

Merüljünk el a mandalákban, lássuk meg a jelentésüket – ezt mondta a kiállítás megnyitóján dr. Kása Brigitta aljegyző. Az alkotásokban a formáknak és a színeknek is nagy jelentősége van. Petris Erika számára a kék szín az energikusságot, a sárga a megnyugvást, a zöld az egészséget szimbolizálja. Úgy fogalmazott, hogy a végeredmény harmóniát sugároz, igyekszik mindig egységet alkotni, ehhez viszont nem használ sablont.

„Saját kézzel szerkesztem a mandalákat, saját elképzelés szerint. Ezek egyediek. Nincs két egyforma. Lehet, hogy motívumban hasonlít, van egy egység. De valami mindig más, akár a szegés, a lezárás. Igyekszem, hogy mindegyik különbözzön a másiktól” – tette hozzá a mandalafestő.

Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője az elmúlt fél évben szerzett tudomást Petris Erika szabadidős munkásságáról, úgy gondolta, érdemes teret adni az alkotásoknak, megmutatni azokat szélesebb körben.

„Mi az elmúlt években törekedtünk arra, hogy ne csak a szakmai kiállításokat rendezzük meg, hanem olyan amatőr, félamatőr, vagy profizmusra hajazó alkotóknak a munkáit is bemutassuk, mely a városhoz, vagy a vármegyéhez kapcsolódik. A folyamat újabb állomása Petris Erika Mandalavarázs című kiállítása” – mondta el Dohanics László.

A kiállítást egy hónapig lehet megtekinteni. Dohanics László arra is felhívta a figyelmet, hogy terveznek egy nagyszabású 1. és 2. világháború tematikájú kiállítást a Honvédség 175 éves jubileuma alkalmából. Emellett az adventi programokra is készül a csapat.

Kapcsolódó galéria

Mandala kiállítás a Kállay Házban 20230823