A térségfejlesztés modellje a szakképzés
Fotó: Szarka Lajos

Együttműködések Nyíregyházán a szakképzett munkaerőért címmel tartottak szakmai fórumot május 8-án a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyében. Ma Magyarország a világ ötödik helyén szerepel a gyártási csúcstechnológiában, ehhez szükség van a korszerű, megújult szakképzésre, arra, ami Nyíregyházán is elérhető – erről beszélt dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár az eseményen.

Az esemény fókuszában a szakképzés és felsőoktatás közötti együttműködés állt, különös tekintettel a munkaerő-piaci igényekre és a mai munkaerő-piaci trendekre. Sokszínű a képzési paletta a Nyíregyházi Szakképzési Centrum intézményeiben, amelyhez 10 iskola tartozik. Közel 9000 diák 21 ágazatban tanul az intézményekben, emellett egy Digitális Közösségi Alkotóműhely is segíti a duális képzést, a néhány éve elkészült csarnokban a különböző szakmákat a gyakorlatban is elsajátíthatják. Nyíregyházán Foglalkoztatási Paktum is működik, amely egy-egy helyi probléma megoldását segíti. Ezt a városban működő nagy cégek vezetői koordinálják, így első kézből tudják segíteni a szakképzési centrum munkáját, erről is beszélt dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a fórumon.

Helyi munkahelyteremtő beruházások

Hangsúlyozta, a képzett fiatalok helyben tartása az önkormányzat prioritása, ezért a lakhatásra és a munkahelyteremtésre próbált fókuszálni az elmúlt években. – Csak az ipari parkban 5 nagy cég végez beruházást. Teljesen megváltozott a munkaerőpiac, amire fel kell készülnünk. Ennek egyik fontos eleme az oktatási rendszer, amelyben kiemelt szerepet játszik a szakképzési centrum, illetve az egyetem. A szakképzett munkaerőre nagyon nagy igény van. Az 5 cég az év végén próbaüzemet tervez, tehát rövidesen elindul a munkaerő-felvétel. Nyíregyháza hazavár, itt akarja tartani és vissza akarja hívni a fiatalokat, és ehhez most már tud munkahelyeket is biztosítani – mondta.

 Az egyetem, mint térségi erőforrás

A megújult, versenyképes, autonóm magyar felsőoktatás is előrelépett Nyíregyházán, 2020-hoz képest megduplázódott a Nyíregyházi Egyetemre felvett hallgatók száma, az intézménynek megduplázódott a térségi vonzereje is. 10-ből 7 diák, aki a Nyíregyházi Egyetemen végez, itt is kap munkát. A diákok számára okleveles technikus képzés is elérhető a szakképzési centrum és az egyetem együttműködésének köszönhetően.

A versenyképes magyar tudás támogatása

– A magyar kreativitásnak, innovációnak, tudósoknak köszönhetjük azt, hogy Magyarország a 11. helyen szerepel az egymillió lakosra eső Nobel-díjasok számában. Szeretnénk, ha ez a kreativitás, ez az innováció helyben is elérhetővé válna, ezért is biztosítunk új pályázati lehetőségeket 340 milliárd forint értékben – mondta dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár. Megjegyezte, országunk Európa-bajnok szoftverfejlesztésben, rendszerüzemeltetésben, dobogós mechatronikában és robotikában, szavai szerint pedig ezek az eredmények a megújult magyar szakképzésnek köszönhetők.

Kapcsolódó galéria

Szakmai fórum az NYSZC-ben 20240508