Köszöntötték a Szakképzési Centrum legjobbjait
Fotó: Trifonov Éva

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum iskoláinak 41 tanulóját hívták meg a hétfői hagyományos tanév végi díjátadó ünnepségre, ahol az országos szakmai és tanulmányi verseny legjobbjait köszöntötték.

Évek óta hagyomány, hogy a Nyíregyházi Szakképzési Centrum megrendezi a Szakképzés Ifjú Tehetsége gálát. A rendezvényen azokat a tanulókat köszöntötték és jutalmazták, akik országos szakmai versenyeken kimagasló teljesítményükkel tovább növelik iskoláik, illetve
a város hírnevét. Többek között az ország legjobb vízügyi technikusát és villanyszerelőjét is Nyíregyházán képezték.

„Én a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium tanulója vagyok és a villanyszerelő szakon neveztem be az országos Szakma Kiváló Tanulója versenyre, ahol az írásbeli előválogatón 3., majd az országos előválogatón 1. helyen jutottam tovább. Nagy szerencsémre sikerült is megtartani a döntőben. A munkafeladatunk egy 3 állásos motorvezérlés volt, ami utólag könnyűnek tűnik, bár ott a versenydrukk miatt elég nehéznek tűnt, de szerencsére nagyon jó felkészítést kaptam” – mondta Bartha Tamás, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium tanulója.

Az idei tanévben a Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 iskolájából 41 diák ért el kimagasló eredményt.

„Már hagyomány, hogy ilyenkor, májusban meghívjuk azokat a végzős tanítványainkat, akik országos verseny eredményben az első 10 között szerepeltek. Ez egy nagyon izgalmas időszak, amikor az országos versenyek vannak, a ballagás, szakmai érettségi vizsga, hiszen egy időszak lezárul, amikor az oktatók és a tanulók közös munkáját mérjük meg. Egyrészt az országos versenyen megmérettetnek a tanulóink másokhoz képest, a vizsgákon pedig megint csak megmérettetik ennek a közös munkának az eredménye. Mindig áprilisban kerül megrendezésre az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny, az OSZTV és a Szakma Kiváló Tanulója, az SZKTV versenye, amelyen idén is nagyon szépen szerepeltek a tanulóink. Ma 41 tanulót köszönthetünk itt, ők mindannyian az első 10 helyezett között voltak és az országos versenyen több első, második és harmadik helyezést is elértünk. 2 szakmában van 1. helyezettünk, egyrészt a villanyszerelő, aki a Wesselényi tanulója, másrészt pedig az ÉVISZ-es diáklány a vízügyi technikusok között bizonyult a legjobbnak. A bánkisok is nagyon szépen szerepeltek” – emelte ki Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Az eseményen részt vett dr. Kovács Ferenc polgármester is, aki köszöntőjében elmondta, hogy a Szakképzési Centrum évzáró gálái évről évre visszaigazolják, hogy Nyíregyházán nagyon sok tehetséges, jó képességű, kitartó, szorgalmas diák van.

„Mi azért dolgozunk, hogy az itteni tehetségek itt tudják megalapozni az életüket Nyíregyházán, ide tervezzék a jövőjüket.  Ez 2 dolgot jelent: legyenek jó, színvonalas, jól fizető munkahelyek, és legyen lakhatás. A városvezetés ezért indította 2018-ban a „Nyíregyháza hazavár!” programot, ahol a fiatal pályakezdőknek adunk külön támogatást az első lakás megszerzéséhez, a kormányzati támogatások mellett. A másik fő szempont az iparipark-fejlesztés, ahol jelenleg 5 világszínvonalú cég végez beruházást, amelyből 2 már év végén próbaüzemet tervez, ez a dél-koreai W-SCOPE és a német Boysen cég. Ez azt jelenti, hogy jövő ilyenkor már újabb munkahelyek lesznek és munkaerőt keres, de lehet, hogy már az idén ősszel elindítja a toborzást. És még a további nagy cégek – a kínai Sunwoda, a svéd Qvantum és az osztrák MC –, mindegyik a saját területén a világpiacon magasan jegyzett céget jelent” – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc polgármester.

Dr. Kovács Ferenc azt is kiemelte köszöntőjében, ha a továbbtanulás el is sodorja az ifjú tehetségeket városunkból, sose feledjék, Nyíregyháza mindenkit hazavár. Az önkormányzat fontos céljának tekinti, hogy a maga eszközeivel segítse azt a folyamatot, amely a Nyíregyházához kötődő fiatalok hazatelepülését célozza, illetve azt, hogy szülővárosukban tervezhessék a jövőt.

Kapcsolódó galéria

A Szakképzés Ifjú Tegetségei - díjátadás 2024