Ikonkiállítás a Hittudományi Főiskolán
Az ikonfestés szép és gazdag, imádsággal teli művészet – vallja Varga Tarzíciusz, kárpátaljai képzőművész, ki tanítványaival együtt mutatkozik be október 31-ig a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán rendezett ikonkiállításon.

 

A Festett teológia címet viselő tárlatot Kocsis Fülöp érsek-metropolita nyitotta meg.
Az ikon szó jelentése kép, képmás. Vallási filozófia. Egyfajta kapcsolat a hívő és az egyház között.
A XIX. század elején, amikor az emberek jó része nem tudott írni, a napi evangéliumot festett képekről olvasták le a templomban, innen tudták, hogy miről fog szólni a prédikáció. Ezért is nevezték az ikont parasztbibliának.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

 

Szentek és színek


Nem túl bonyolult művelet az ikonfestés – mondhatjuk némi iróniával. Csomómentes faanyagra – például hársra, borovi fenyőre, juharra – teszik a vásznat, rá hét réteg krétát, amit lakkal konzerválnak. Erre kerül a rajz, melynek kontúrjait karcolni kell. Mindezt learanyozzák, amire aztán festenek.
Minden szentnek megvan a maga színe és minden színnek a maga jelentése. A kék az isteni szín, a vörös az emberi.
Újfajta evangelizációnak gondolja az ikonfestést mai világunkban az alkotó, a kárpátaljai Varga Tarzíciusz mester. Az egykori ferences rendi szerzetes nevét a ministránsok védőszentjéről kapta. A nyíregyházi kiállításon saját munkái mellett tanítványai képei is szerepelnek.


A mennyország felé


– Vetett árnyék nincs az ikonon, fordított perspektívában ábrázol, nem az érzéseink vannak megfestve, a párhuzamos vonalak mindig a mennyország felé kell, hogy vezessenek – tájékoztatott az alkotó.
Élő embert az ikonra nem festenek, csak azokat, akiket az egyház szentté avatott, hiszen az ikon az örökkévalóságról szól.

A festett teológia című kiállítást Kocsis Fülöp érsek-metropolita nyitotta meg.
– Jó szívvel teszem – fogalmazott –
hiszen az ikonok világa a mi világunk. Igazából nem kiállítóterembe, hanem templomba és otthonokba valók, itt mégis sok emberhez eljut az üzenete.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

 

Ikonfestés szakköri keretekben


Az ikon ablak a mennyországra, hiszen az isten országáról beszél. Nemcsak esztétikai erő, de sejteti, hogy itt valami többről, valami titokról van szó. Oda kell állni az ikon elé, bele kell helyezkedni a terébe, de csak imádsággal nyitható meg. Ha megnyílik, bepillanthatunk az Isten országába, s ez az élmény át is alakítja az ember lelkét.

– Ahogy a bizánci egyházunknak minden szegletében az Isten ereje sugárzódik, az ikonokon keresztül is ez éri el az embert – folytatta az érsek.
A Hittudományi Főiskolán teológiai ismereteket és művészettörténetet tanítanak, az ikonfestés csak szakköri keretekben megoldható.


Matyasovszki Edit