Huszártalálkozó

Az első Huszártalálkozót 1991-ben rendezték meg Nyíregyházán a hagyományőrzés céljával. Dr. Bene János történész, címzetes múzeumigazgató hangsúlyozta, akkoriban még 250-300 egykori huszár vett részt, de az idő haladtával a koruk miatt egyre fogytak a legmagyarabb fegyvernem képviselői. De szerencsére a találkozókra eljöttek a leszármazottak is, akik vihetik tovább a huszár szellemiséget. A Púposhalmon élő, most 97 éves Tomasovszki Mihályt a családja két éve még elhozta a találkozóra, a szervezők bíznak benne, hogy segítséggel idén is részt tud venni.
A mai megyeszékhely katonaváros is volt huszár laktanyával, Dr. Ulrich Attila alpolgármester elmondta, a hagyományőrzés az önkormányzatnak is fontos. A találkozók élővé varázsolták azt az eszmeiséget, amely már nincs jelen a mai társadalomban, de ezekkel a rendezvényekkel talán tovább örökíthetik a fiatalokba.

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

DÍSZMENET MINTEGY 50 LOVASSAL

 

A jubileumi találkozó megnyitóját a 20 éve állított Magyar Huszár szobránál, az Országzászló téren tartják. A hősökért imádkoznak és díszsortűz is eldördül, majd mintegy 50 lovassal indul a díszmenet, amely a magyar huszárok katonai eszményét is láttatja. Ézsiás Vencel hagyományőrző őrnagy erről elmondta, sohasem az ellenség elpusztítása volt a cél, hanem az erőt demonstrálva az agressziót próbálták visszatartani a gyengék, a nők, a gyerekek és a terület védelmében.

 

PROGRAMOK A MÚZEUMFALUBAN

 

Délután a Sóstói Múzeumfaluban folytatódik a program a huszárgenerációk találkozójával, amelyet látványos bemutatók színesítenek. Bemutatkozik a hagyományőrzők huszárbandériuma, de az érdeklődők megismerkedhetnek a mai kor fegyvereivel is. A bátrabbak megtanulhatják a vívás alapjait, a tűzoltók mentési gyakorlatot tartanak, de a programon részt vesznek a motoros rendőrök és rendőrkutyák is. A jubileumi Huszártalálkozó vasárnap délelőtt megemlékezéssel zárul a Huszár Emlékkertben.

Szoboszlai Tibor