Hűsítő csábítások a hupikék törpikéktől a pisztáciáig

Gombócos vagy csavart, kicsi, esetleg nagy adag, tölcsérben, netán kürtőskalácsban, annyi íz és variáció tárul ma már elénk, amiről néhány évvel ezelõtt még csak álmodozni lehetett. Volt, hogy kettő forint ötven fillérért adtak egy gombócot, az pedig fel sem merülhetett, hogy a jól bevált csoki és citrom mellett olyan hűsítő finomságok is kerüljenek a tégelybe, mint a mars, a snickers vagy éppen a bounty, ráadásul laktóz-, glutén- és cukormentes változatban.

 

CITROMBÓL FOGY A LEGTÖBB

 

Egészen kisgyerekként sokat irigykedtem azokra, akik fagylalt- vagy éppen csokoládétesztelésbõl keresték meg a betevőjüket, hiszen ki ne álmodozna arról, hogy egymás után leteszik elé a finomságokat, neki pedig „csak” annyi dolga van, hogy eldöntse: melyik a jobb. Azóta már a fagylaltospultok előtt megállva jó párszor tudatosult bennem, ez nem is olyan könnyű feladat. Egy-egy üzletben ugyanis tucatszámra kínálják a fagyikülönlegességeket, a végére érni pedig lehetetlen. Kóstolás helyett így Papp Dávid fagylaltkészítővel beszélgettem...
– Amelyek régóta állandóak és elképzelhetetlen, hogy egy nap is kimaradjanak a fagylaltkínálatból, azok az alap fagyik: a csoki, a puncs, a citrom és a vanília. Egyébként legnagyobb mennyiségben is ezekből adunk el, de az kijelenthető, hogy a citrom viszi nyáron a prímet. Ebből aztán különféle változatokat is tudunk csinálni: mentalevéllel ízesítjük, vagy éppen bazsalikommal. Még nagyon szeretik a hozzánk betérők a marsot, a raffaellót, a snickerst vagy éppen a pisztáciát, amiből egyébként nagyon nehéz jót készíteni. Ahhoz ugyanis, hogy az ember finom és jó pisztáciát tudjon csinálni, különböző anyagokat kell, hogy kipróbáljon, ráadásul ennek az előállítási költsége az egyik legdrágább.

 

RIMINI DIKTÁLJA A DIVATOT

 

– Minden évben, februárban rendezik meg az olaszországi Riminiben a nemzetközi fagyikiállítást, amelyen új ízvariációkkal, új alapanyagokkal és új öntetekkel lehet találkozni. A „divat” innen indul el, hiszen az eseményre a gyártók is mindig elmennek, akikkel egyébként mi is szerzõdésben állunk. Persze, be lehet hozni még úgy is új fagyikat, hogy ha az ember kicsit kreatívabb. Gondol valamire, és kitalálja, hogy az hogyan tudna harmonizálni egy új ízzel – magyarázza.


MALAJZIAI KÓKUSZ?

 

– Manapság egyre elterjedtebb, hogy különleges neveket adnak a fagyiknak. Mi egyébként ezt nem alkalmazzuk és nálunk a kókusz ízű fagyi is kókusz néven fut, nem pedig például malajziai kókuszként. Az persze vitathatatlan, hogy sokszor a vendégek abból kérnek, aminek különleges a neve, hiszen azt találják vonzónak.

 

NEM AZ ÍZEK, AZ ÖSSZETÉTEL VÁLTOZOTT

 

Dávid azt mondja, az évek folyamán nem is igazán a fagylaltok íze változott meg, hanem sokkal inkább az összetétele. Egyre inkább ugyanis megnövekedett az igény a laktóz-, a glutén- és a cukormentes fagyikra is. Hogy pedig néhány év múlva milyen kínálat tárul majd elénk, azt hiszem, annak már csak a képzelet szabhat határt...

Bruszel Dóra