Hivatástudattal a katedrán és a közéletben is

A kisvárdai születésű képviselő már a nyolcadik osztály után Nyíregyházára került: az 1980-as évek első felében még a Kölcsey Ferenc Gimnázium részeként működött az egészségügyi szakközépiskola, így az érettségivel általános ápoló-asszisztensi képesítést is kapott a pályához régóta vonzódó Rákóczi Ildikó. A védőnő szakot Szegeden, az Or­vos­to­vább­képző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán végezte el.


Gyakorlatban és elméletben

 

Közel tíz évig körzeti védőnőként dolgozott, de, ahogy ő mondja, inkább szolgált. – Sokat segített ez a részben Nyíregyházán, részben Mátészalkán eltöltött évtized, hiszen a szakmát például az akkor kisgyerekekkel benépesedő Örökösföldön gyakoroltam, és sokakat megismertem a megyében, ami a tanári pályán nyújt előnyt – mondja. 1997 óta ugyanis a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán tanít, s noha közben Pécsett humánszervezői oklevelet szerzett az egyetemen, hű maradt a hivatásához és már sokakat oktatott a szerinte legszebb hivatás, a védőnői pálya szépségeire. Emellett az iskola-egészségügyi ellátás tantárgyból is katedrát kapott, ami szintén a „szíve csücske”.

 

Elismert oktató

 

Felsőoktatásban dolgozó szakemberként azonban kutat is: a Semmelweis Egyetem doktori iskolájának hallgatójaként kapcsolódott be egy nemzetközi projektbe, amely a várandóság alatti dohányzás hatását vizsgálta az időelőtti és alacsony testsúlyú születések vonatkozásában.

[REKLAM]

Az eredményeket számos nemzetközi tudományos konferencián osztotta meg. 2014-ben a Nemzeti Kiválóság Program keretében Jedlik Ányos Doktorjelölti ösztöndíjat kapott. A tavaly pedig a Debreceni Egyetem Kiváló Oktatója címmel elismert, épp a disszertációján dolgozó mestertanár országos szakmai szervezetek munkájában is részt vesz: két cikluson keresztül tagja volt a most átalakuló Szakmai Kollégium Gyermekalapellátási Tanácsának, valamint vezetőségi tagja a Fodor József Iskola-egészségügyi Társaságnak.

 

Szilárd értékrenddel, a közösségért

 

A civil szférában is igyekszik hivatástudattal cselekedni, ezért is alapította társaival a Nyíregyházi Leány- és Nőegylet Egyesületet. – 2013 óta vezetem ezt a szerveződést, amely a városunkban élő női társadalomnak igyekszik segíteni, melynek Kéghly Szeréna óta nagy hagyományai vannak. A gyermekkoromban kapott értékrend és vallásos neveltetés mutatja számomra az utat – vallja. Az út a közéleti pályára is vezetett, a háttérben már több cikluson segített mai képviselőtársainak. Rákóczi Ildikó, akinek nagyfia közgazdásznak tanul, 2014-ben kapott felkérést a jelöltségre, abban a körzetben, melynek határait a Szarvas utca bal oldala, a Móricz Zsigmond utca, a Kert utca (mögötte a Malomkert) és Inczédy sor, valamint a Bocskai utca jobb oldala jelölik ki. Mint mondja: – Ez egy belváros közeli terület, s azt gondolom, folyamatosan szépül, beleértve a nem önkormányzati fejlesztéseket, akár magánkézben lévő régi épületeket is. Rengeteg a tennivaló, de azzal szeretném a választók bizalmát megköszönni, hogy szebbé és jobbá teszünk olyan részeket, ami az itt élőknek fontos.


Kereszteződések és intézmények

 

A képviselő szívesen emlékeztet arra, hogy egy sikeres önkormányzati projekt részeként a Víztoronynál megvalósult a körforgalom, aminek az egész város örülhet. Azt mondja: már biztos, hogy a fejlesztési elképzelések tartalmazzák ennek továbbvitelét, hiszen a közeljövőben a Kígyó utca és Debreceni út kereszteződése újul meg. De ezt a körzetet is nagyban érinti majd a nagykörút évtizedek óta halogatott befejezése, a Vasútállomástól a Debreceni úti felüljáróig tartó négysávosítása. Emellett kiemelten említi a városi stratégia részeként megújult járdákat a Kert és Katona utcán, illetve az Inczédy soron, valamint az utóbbi időszak szép példáit, az oktatási intézmények modernizálását.

[REKLAM]

– Sok gyermek, pedagógus és szülő örült a Tündérkert Keleti Óvoda székhelyintézménye, a Kert közi óvoda energetikai korszerűsítésének. Nemsokára a Móricz Zsigmond Általános Iskola tornaterme kerül sorra, és ez még csak a közeli jövő – célzott zárásként a Városstratégiai Bizottságban is dolgozó Rákóczi Ildikó képviselő arra: a ciklus végéig számos terv és ötlet valósulhat meg, az uniós és állami, részben pedig önkormányzati források felhasználásával.

Tarczy Gyula