Hírösszefoglaló: nyíregyházi reptér, sóstói szökőkútrendszer, Nyíregyháza app és megújult rekortánpálya
 

Ez is történt az elmúlt héten Nyíregyházán. Az elmúlt hetek legfontosabb hírei egy helyen!

A nyíregyházi reptér és egyetem fejlesztése is fontos a záhonyi övezet beruházásai mellett

Az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa Nyíregyházán tárgyalt pénteken. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a megyeházán ezt követően tartott sajtóeseményen hangsúlyozta, az egyik kiemelt feladat a záhonyi térség logisztikai fejlesztése, bekapcsolva a térséget és hazánkat a nagyobb szállítmányozási rendszerekbe, egy 190 milliárdos beruházás keretében. Az innovációs és technológiai miniszter a nyíregyházi repülőtér és egyetem fejlesztését is a prioritások között említette.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/a-nyiregyhazi-repter-es-egyetem-fejlesztese-is-fontos-a-zahonyi-ovezet-beruhazasai-mellett-2021-11-05

repter.jpg

Ezreket vonzott a sóstói szökőkútrendszer – Már a projekt műszaki átadás-átvétele zajlik

Óriási közönségsikert aratott az új szökőkútrendszer. A Sóstó-fejlesztési projekt kiemelt részeként elkészült beruházás próbaüzeme naponta ezreket vonzott, s pozitívak a visszajelzések. A teljes, többelemű program műszaki átadás-átvétele még zajlik, melynek része egy komplex zöldfelületi rekonstrukció, egy másik szökőkútrendszer, kerékpárkölcsönző s például nyilvános illemhelyek telepítése is.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/sostoi-szokokut-a-probauzem-utan-zajlik-a-projekt-muszaki-atadas-atvetele-2021-11-03

szokokut.jpg

Már több mint hatezren használják Nyíregyháza applikációját

A mobilalkalmazás indulását egy év munka előzte meg, a fejlesztők és az önkormányzati cégek közösen hozták létre az NYHApp-ot. Időpontfoglalás, kedvezmények és hulladékszállítási menetrend – csak néhány funkció, amiért hasznos telepíteni az alkalmazást.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/mar-tobb-mint-hatezren-hasznaljak-nyiregyhaza-applikaciojat-2021-11-03

app.jpg

Dr. Kovács Ferenc: elkészült a sóstói rekortán teljes körű felújítása

Ahogy ígértük: elkészült az egy évtized alatt elhasználódott sóstói rekortán teljes körű felújítása, miközben az elmúlt években a város több pontján vadonatújak születtek: a Bujtosi Városligetnél, a Bessenyei téren (a Kulturális Negyedben), az Atlétikai Centrumnál s legújabban a Malomkertben és Nyírszőlősön – jelentette be Nyíregyháza polgármestere, Dr. Kovács Ferenc hivatalos közösségi oldalán.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/dr.-kovacs-ferenc-elkeszult-a-sostoi-rekortan-teljes-koru-felujitasa-2021-11-03

rekortan.jpg

Felvételi kampány 2022 – Ajándék laptop a Nyíregyházi Egyetemen

November 10-én nyílt napon várják a középiskolás diákokat a Nyíregyházi Egyetemen. De ez már csak folytatása a 2022-es felvételi kampánynak. A családias környezet, a széles képzési kínálat, és a rendkívüli ösztöndíjak mellett minden elsőéves hallgató ingyen laptopot kap az egyetemtől. December 20-ig megjelennek a felvételivel kapcsolatos információk.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/felveteli-kampany-2022-ajandek-laptop-a-nyiregyhazi-egyetemen-2021-11-04

nye.jpg

Elhurcoltak emléknapja – 2000 nyíregyházit vittek málenkij robotra a szovjetek 1944-ben

Az elhurcoltakra emlékeztek csütörtök délután az Északi temetőben. A II. világháború borzalmait tetézte Nyíregyházán, hogy az úgynevezett felszabadítás vége után két nappal, 1944. november 2-án a Vörös Hadsereg katonái mintegy 2000 nyíregyházi polgárt tereltek össze és vittek „kis munkára”, vagy ahogy a szovjetek mondták: málenkij robotra. Alig néhány százan tértek haza közülük, lelkileg és testileg megtörten. Az elhurcoltak emlékművénél közös főhajtással emlékeztek a város egyik nagy gyásznapjára.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/elhurcoltak-emleknapja-2000-nyiregyhazit-vittek-malenkij-robotra-a-szovjetek-1944-ben-2021-11-05

robot.jpg

Az első világháborúban elhunyt katonákra emlékeztek a Hősök temetőjében

14 nemzet elhunyt katonáiért égtek a lángok a Hősök temetőjében. Az első világháború idején, a nyíregyházi barakk kórházban elhunytak emlékére idén is megszervezte a halotti megemlékezéssel egybekötött ünnepséget a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. Magyarország egyik legnagyobb kegyeleti parkjában kedden gyújtották meg az emlékezés mécseseit.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/tizennegy-nemzet-elhunyt-katonaiert-egtek-a-langok-a-hosok-temetojeben-2021-11-03

katonak.jpg

Fáklyás felvonulással és közös istentisztelettel emlékeztek a reformáció ünnepére Nyíregyházán

Már hagyománnyá vált, hogy a reformáció ünnepén, október 31-én, sötétedés után fáklyás felvonulással, majd közös istentisztelettel emlékeznek az ünnepre.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/faklyas-felvonulassal-es-kozos-istentisztelettel-emlekeztek-a-reformacio-unnepere-nyiregyhazan-2021-11-01

faklyas.jpg

Az emlékezés fényei – Így ragyogták be a nyíregyházi Északi temetőt

Az elmúlt napok során rengetegen érkeztek a sírkertekbe Nyíregyházán is, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/az-emlekezes-fenyei-igy-ragyogtak-be-a-nyiregyhazi-eszaki-temetot-2021-11-02

temeto.jpg

A magyar Szent Korona vármegyéi: túllépni Trianon árnyékán

A Kárpátaljai Szövetség szervezte a Szent István keresztény hagyatéka – a magyar Szent Korona vármegyéi címmel, a Váci Mihály Kulturális Központban nyílt vándorkiállítást, mely a történelmi Magyarország 64 vármegyéjét örökítette meg óriás méretű olajképeken. Alkotójuk a kárpátaljai Kovach Anton.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/a-magyar-szent-korona-varmegyei-tullepni-trianon-arnyekan-2021-11-05

trianon.jpg

Jubileummal egybekötött természettudományos versenyt rendezett a Vasvári és Móricz iskola

Nagy hagyományokra visszatekintő természettudományos vetélkedőt tartottak a Vasvári Pál Gimnáziumban.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/jubileummal-egybekotott-termeszettudomanyos-versenyt-rendezett-a-vasvari-es-moricz-iskola-2021-10-29

moricz.jpg

Megjelent a nyilatkozat a gyermeket nevelők adó-visszatérítéséhez

Megjelent a nyilatkozat a gyermeket nevelők adó-visszatérítéséhez. A NAV online felületén érhetik el a VISSZADO-nyilatkozatot, melyet 2021. december 31-ig lehet benyújtani. A kitöltött nyomtatványt postai úton vagy személyesen is elfogadják. Akinél megállapítható a jogosultság, 2022. február 15-ig megkapja az adó-visszatérítést, melynek maximális összege 809 ezer forint.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/megjelent-a-nyilatkozat-a-gyermeket-nevelok-ado-visszateritesehez-2021-11-03

ado.jpg

Stratégiai megállapodás a Nyíregyházi Szakképzési Centrum és az NI Hungary Kft. között

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum kiemelt feladata, hogy az ipar legkorszerűbb elvárásainak megfelelően képezzen olyan szakembereket, akik a gyakorlatban is használható tudással kerülnek a munkahelyekre. Az amerikai National Instruments hazai társasága több éve támogatja a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium diákjait. Pénteken stratégiai megállapodást írtak alá, és átadták az NI termet, majd megkezdődött az ipari elektronikai verseny.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/strategiai-megallapodas-a-banki-es-az-ni-kozott-2021-11-05

szc.jpg

Fantasztikus hír! Hamarosan műkorcsolya oktatás indul a Városi Jégpályán

Folyamatosan készül a jég a Városi Jégpályán, így rövidesen újra lehet majd korcsolyázni Nyíregyházán. A jeges sportok kínálata pedig bővül is, november első hetétől műkorcsolya oktatást indít a Nyíregyházi Sportcentrum.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/fantasztikus-hir-hamarosan-mukorcsolya-oktatas-indul-a-varosi-jegpalyan-2021-10-29

jegpalya.jpg

Thuróczy Szabolcs színművész szerint emberléptékű város Nyíregyháza

Nyíregyházi kötődésű színművész talkshow-jával folytatódott a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület közösségépítő rendezvénysorozata. A kedd esti, Korona Hallban megtartott workshop vendége a városunkban érettségizett, és pályáját is itt kezdő Thuróczy Szabolcs volt, aki rengeteg ismert film és színházi előadás kedvelt szereplője.

https://www.nyiregyhaza.hu/post/thuroczy-szabolcs-szinmuvesz-szerint-emberlepteku-varos-nyiregyhaza-2021-11-05

tsz.jpg