Thuróczy Szabolcs színművész szerint emberléptékű város Nyíregyháza

Nyíregyházi kötődésű színművész talkshow-jával folytatódott a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület közösségépítő rendezvénysorozata. A kedd esti, Korona Hallban megtartott workshop vendége a városunkban érettségizett, és pályáját is itt kezdő Thuróczy Szabolcs volt, aki rengeteg ismert film és színházi előadás kedvelt szereplője.

Aranyélet, Valami Amerika, Tiszta szívvel. Ez csak néhány jól ismert alkotás, melynek egyik kulcsszereplője az a Thuróczy Szabolcs, aki, amikor csak tud, szívesen jön Nyíregyházára, a szülei most is itt élnek. Ezúttal a mindenszentek időszakának látogatását kötötte össze egy meghívással. Újabb rendezvénnyel folytatódott ugyanis a városi nívódíjjal kitüntetett Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület programsorozata.

Felvértez a lét

A művészvendég azt mondja, mindig hazaérkezik, hiszen szereti ezt a várost, melytől sokat kapott. – Nyíregyháza megkerülhetetlen állapot, s aki innen jön, az mindig valahogy jobban fel van vértezve a nagyobb traumákra és jobban bírja a gyűrődést, mintha csak Budapesten élne, ezt tapasztalatból mondom. Jobban terhelhető, az ütéseket jobban bírja. Rengeteg ilyen szituáció volt, amikor éreztem, nehéz a víz alá nyomni... Nyilvánvalóan sok más is kell hozzá, de ez egy fontos dolog egyébként.

Nyíregyházáról indult

Thuróczy Szabolcsnak a színházi pályafutása is itt kezdődött, hiszen még a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tett érettségi előtt – miközben javában focizott – szippantotta be a színház világa, amikor Gaál Erzsébet rendező a Danton előadáshoz keresett szereplőket. Majd – édesapja, dr. Thuróczy Csaba ügyvéd nyomdokait követve – ugyan elvégezte a szegedi József Attila Tudományegyetem jogi karát, de közben szülővárosában már Zsótér Sándor előadásaiban szerepelt, később 1998-ban a Pintér Béla és Társulata tagja lett. S bár a fővároshoz kapcsolódik munkái miatt, Nyíregyházához is kötődik az emberek, s kedvenc épületei, a Nyírvíz-palota, a Takarékpalota, a Luther ház, s a gyönyörű templomok által – elégedetten látja a színház környékének megújulását is.

„Öt perc alatt mindenhol”

Thuróczy Szabolcs azt mondja, ez egy emberléptékű, fejlődő város maradt. – Van egy specifikus csendesség, mert míg az ember Budapesten egy-másfél órával korábban elindul, itt nem mindig tudom felvenni azt a ritmust, hogy öt perc alatt ott vagyunk mindenhol, aminek rengeteg előnye van. Mivel a város szerkezete nem változott, ugyan több az autó, de az az érzésed, hogy emberléptékű, belátható az egész város, s amennyire a lehetőségei adják, tud fejlődni.

„Sóstó lüktető tüdő”

A sokoldalú művész kérdésünkre Sóstót gyönyörű ajándéknak, lüktető tüdőnek nevezte, mely jó, hogy ilyen közel van a belvároshoz, s örömmel tapasztalja, hogy rengetegen járnak kirándulni, futni. Ami a munkáit illeti: elkészült például egy új HBO sorozat Besúgók címmel, mely a ’80-as években játszódik, ám a világjárvány miatt a premierje csak jövő februárban lesz. Ami pedig a talkshow-nak teret adó programsorozatot: a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület tagsága két hét múlva helyi vállalkozók helyzetét elemzi „Élet a Covid alatt és után” címmel, ismert szereplőkkel.

Kapcsolódó galéria

Thuróczy Szabolcs talkshow-ja