Megjelent a nyilatkozat a gyermeket nevelők adó-visszatérítéséhez
Fotó: Illusztráció

Megjelent a nyilatkozat a gyermeket nevelők adó-visszatérítéséhez. A NAV online felületén érhetik el a VISSZADO-nyilatkozatot, melyet 2021. december 31-ig lehet benyújtani. A kitöltött nyomtatványt postai úton vagy személyesen is elfogadják. Akinél megállapítható a jogosultság, 2022. február 15-ig megkapja az adó-visszatérítést, melynek maximális összege 809 ezer forint.

 

Néhány hete lett köztudott a kormány döntése, miszerint minden gyermekes szülőnek, aki családi kedvezményre jogosult, visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont adó, ekho, illetve katások esetében a 2021-es tételes adó negyede.

Fontos tudni, hogy 2021. december 31-ig kell kitölteni, és leginkább elektronikus úton eljuttatni a NAV-hoz, az Adóhivatal honlapján már elérhető nyilatkozatot. Természetesen személyesen, az ügyfélszolgálaton, vagy postán is fogadják a kitöltött nyomtatványokat. Az Adóhivatal kitöltési útmutatóval segít, és csokorba veszi a gyakori kérdéseket. Ki jogosult, és kinek kell, illetve nem kell nyilatkozni? Mekkora összeget jelent a visszatérítés? Vajon mindkét szülőnek jár-e a kedvezmény?

„Különböző esetek vannak, speciálisak, és nem lehet általánosítani. Érdemes a NAV honlapján tájékozódni erről. Ami még fontos, hogy 2022. február 15-ig csak azoknak tud utalni a NAV adóelőleg-kedvezményt, akik megtették ezt a nyilatkozatot december végéig, mert jogvesztő ez a határidő. Akik csúsztak, vagy megfeledkeztek a határidőről, ők csak a jövő évi adóbevallásukban tudják ezt a kedvezményt érvényesíteni” – tájékoztatott Simon-Fodor Henriett, a NAV megyei igazgatóságának sajtóreferense.

A visszafizetés felső határa a 2020. december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalma, azaz 15 százaléka. Az szja és az ekho szerint adózó szülőknek külön-külön, legfeljebb 809 ezer forintot térít vissza az állam. A gyermeket nevelő katás vállalkozók a 2021-es tételes adójuk egynegyedét kaphatják vissza.

A NAV csak hivatalos csatornákon, Ügyfélkapun, vagy postai úton kommunikál az adózókkal. Soha nem kér bankszámlára vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot. Ügyeljen az adathalászokra, ellenőrizze, milyen internetes címre kattint! – áll az Adóhivatal honlapján a figyelmeztetés.