Ezreket vonzott a sóstói szökőkútrendszer – Már a projekt műszaki átadás-átvétele zajlik
Fotó: Szarka Lajos

Óriási közönségsikert aratott az új szökőkútrendszer. A Sóstó-fejlesztési projekt kiemelt részeként elkészült beruházás próbaüzeme naponta ezreket vonzott, s pozitívak a visszajelzések. A teljes, többelemű program műszaki átadás-átvétele még zajlik, melynek része egy komplex zöldfelületi rekonstrukció, egy másik szökőkútrendszer, kerékpárkölcsönző s például nyilvános illemhelyek telepítése is.

A tíznapos, októberi próbaüzem alatt igazi attrakcióvá vált a Sóstó-fejlesztési projekt egyik kiemelt eleme, az új szökőkútrendszer. Láthatóan naponta ezreket vonzott az egyedi látványosság az őszi szünet kellemes napjaiban Sóstógyógyfürdőre, s a projekt vezetője is úgy értékeli, pozitívak a visszajelzések a helyben tapasztaltak és a közösségi felületeken látottak alapján is.

Több mint húszezren láthatták

Nyíregyháza vonzáskörzetéből, főleg a megyei településekről nagyon sokan érkeztek ide. Egész napos program volt, nem lehet leszűkíteni csak az estékre. Összességében úgy gondolom, bőven húszezer fölött volt azon látogatók száma, akik kifejezetten azzal a céllal érkeztek, hogy megnézzék a szökőkutat. Este ez komoly gépkocsiforgalmat jelentett itt, Sóstón, tiszta nyári hangulat volt októberben, ami nem jellemző – fogalmazott dr. Podlovics Roland.

Bevonják a városlakókat

A projektvezető örül a visszajelzéseknek, s már azt tervezik, hogy jövőre szeretnének a mostanitól is több, harminc zeneszámot leprogramozni az egyedi, 500 négyzetméter vízfelületű szökőkútra a választékosság, színesség jegyében. Ebben szeretnék majd kikérni a városlakók véleményét is.

Közterületi attrakció

A nyertes önkormányzati projekt kapcsán kérdésünkre dr. Kovács Ferenc polgármester még a próbaüzem ideje alatt azt mondta, újabb közterületi attrakció született Sóstón, ami a nyíregyháziak és a turisták számára egyaránt kedvező és megnyújtja a napi élményidőszakot. – Látni kell, hogy most kik mennek ki: a nyíregyháziak, a környékbeliek, nem a turisták, de jön majd az idegenforgalmi szezon. Ez most egy próbaüzem, ami a hétvégén lezárult, s természetesen télen nem fogjuk üzemeltetni, de tavasztól, az időjárás függvényében, amikortól lehet, indítjuk. A cél az volt, hogy szülessen egy olyan közterületi attrakció, ami odavonzza az embereket, a turistákat, amelynél lehet sétálni például vacsora után. Hiszen ott vannak az éttermek, továbbá kijönnek a fürdőkből, állatkertből, múzeumfaluból, s azoknak is kitűnő időtöltés, akik a városból érkeznek oda.

Új liget, sétányrendszerrel

Ami a komplett fejlesztési programot illeti, a projektvezető emlékeztet, hogy ezzel a Svájci Lak-Élményfürdő-Hunguest Hotel által közrefogott terület teljes egészében zöldövezeti résszé vált. Mindez oldhatja a szezonbeli, tókörnyéki zsúfoltságot a megújult, korzózásra csábító sétányrendszerrel, mely egyébként összekötötte a mozaikszerűen megvalósult fejlesztéseket.

Látványos zöldítés

Podlovics Roland kiemelte, a Tófürdő bejárattól az új szökőkútig, a tavak keleti partszakaszát is beleértve összességében 25 ezer négyzetméternél több zöldfelület kapott öntözőhálózatot, mert csak így lehet színvonalas zöldfelületet kialakítani, karbantartani. – Csak az elmúlt két évben ezeken a területeken több mint 200 fát ültettünk el. Az a zöldfelület, amire mindig is büszkék voltunk, az egy pár év alatt – noha néhány fát ki kellett vágni – vissza fog pótlódni. Csak itt, ebben a környezetben ültettünk körülbelül húsz fát – sorolta. Emellett rengeteg cserje és évelő növény is került a földbe, például azért is, hogy a szükséges, de a látványt zavaró műtárgyakat két-három éven belül eltakarja szem elől.

Csobogó köti össze a kutakat

Podlovics Roland hozzátette, egy másik szökőkútrendszer is elkészült, ami a központi park, valamint a Tófürdő főbejárata előtti meglévő kutakat köti össze egy csobogóval, burkolatmegújítással. Ott is van fényjáték, s bár hang nincs, de nagyon attraktív, tavaszi látványossága lesz Sóstónak.

Kerékpárok, illemhelyek, 3D, piac

A többelemű fejlesztési projekt részeként a Parkfürdő előtt kerékpártároló és -kölcsönző született, most zajlik 15 elektromos rásegítésű kerékpár beszerzése. Helyet kapott a Nemzeti Gyógyhelyen három nyilvános illemhely, egy-egy trambulinpark a két főjátszótéren, valamint három, fotózásra hívogató 3D-s festés. Tavaszra megújul a termelői piac a régi szökőkút körül, többfunkciós, egyedi árusító pavilonrendszerrel, melyek átalakíthatók paddá. A gyógyászati szárny előtt született egy új sétány is, mely ugyan még munkaterület, de szezonban segíti majd a zsúfoltság enyhítését a pizzéria környékén, ahonnan kitűnően látható majd az újra zenélő és fényjátékokkal csalogató szökőkútrendszer.

Kapcsolódó galéria

Szökőkút próba Sóstón 20211018