Helytörténeti filmszemlét tartottak a Városmajori Művelődési Házban

A IX. Országos Független Helytörténeti Dokumentumfilm Szemlének és 16 alkotásnak adott otthont a hét végén a Városmajori Művelődési Ház. Az eseményt rendező Nyíri Amatőr Filmklub 50 évét és az egyesület 10. születésnapját is ünnepelték a rendezvényen, melyen bemutatták A mi filmkönyvünk e-kötetet is. 


2002-ben Szitha Miklós kezdeményezése nyomán indult a szemle, mely páros években ad alkalmat nemcsak hazai, de határon túli filmeseknek is a megmérettetésre. A tagok nagy büszkesége az, hogy Sydney-ből is érkezett a közelmúltban észrevétel az alkotásokhoz, melyek persze elérhetőek a világhálón. Idén 11 szerző 16 alkotását vetítették a közönség és a zsűri előtt.

Petrusák János, a Nyíri AFK egyesületi elnöke válogatott a témákból:

Ugye, nem láttam még előre, én is csak egy tag vagyok, aki beadott filmeket, de leginkább olyanokról, mint például az Uniqa 86-os. Tehát a nagy amatőr filmmozgalom, egy-egy retro újranézve Nagy Tibortól, Révész Gézától a Szerelem. Ez például az állatparki oroszlán - aki azóta szegény már kimúlt -, annak az egyik állítólagos szerelmi kapcsolata, vagy Madarassy 70, Madarassy György festőművészről, Csalafinta alku, a Völgybe rejtett kincs, a felsővályi templomerődről, Bánki Csonka szabadalmáról, mint dokumentumfilm, vagy világháborús emlékek Tatárhágóról.

Bemutattak humoros werk-filmet is, amolyan bakiparádét.

Az esemény erkölcsi támogatója Dr. Buglya Sándor rendező-operatőr, zsűrije Kéry Péter rendező-operatőr, és Dr. Galambos Sándor főlevéltáros, helytörténeti kutató.

50 évvel ezelőtt, amikor minden hétfőn összejöttünk – azért hétfőn, mert hétfőn tv szünnap volt annak idején – nagyon jó baráti társaság jött össze, akik valamilyen módon filmmel szerették volna magukat kifejezni. Környezetükből, családjukból, egyéb mondanivalójukból. Azóta nagyot fordult a világ, akkor még szó szerint vágás volt a vágás, a celluloid szalagot nyiszáltuk, és raktuk fel gombostűkre és úgy raktuk össze. Ma már ez mind elektronikusan történik.

– mesélt a múltról Bogdányi Ferenc független filmes, rendező-operatőr.

A Pegazus Könyvek Antológia 2018 és szerzői is bemutatkoztak, továbbá A MI FILMKÖNYVÜNK című e-kötetet a szerző, az egyesület elnöke, Petrusák János ajánlotta a közönség figyelmébe. Az L. Nagy László irányítása mellett indult klub 50 évéről és az egyesület egy évtizedéről szóló kiadványt bárki letöltheti a Magyar Elektronikus Könyvtárból. A zsűri döntése szerint fődíjat kapott Nagy Tibor, (retró újranézve) filmje, I. díjat Császár István A Tisza eredete című munkájáért.

II. díjas lett Tóth Zoltán több kisfilmje. III. díjas pedig ifj. Kiss János Terepfutás című alkotása. Hagyományosan az interneten is láthatják a közeljövőben a független mozit, melynek népszerűsítésében szerepet vállal majd a majd a Krúdy Art Mozi is. 


Matyasovszki Edit