Feljelentést tett a Jobbik a bunker ügyében

Apáti István, a párt országgyűlési képviselője és Béres Csaba, jobbikos önkormányzati képviselő sajtótájékoztatón azt jelentette be, hogy a mai napon az ügyben ismeretlen tettes és ismeretlen tettesek ellen feljelentést tesznek környezet és természet elleni bűncselekmény, radioaktív anyaggal való visszaélés és közokirat-hamisítás miatt. A jobbikosok azt mondják, közérdekű adatokat igényeltek és ezekben találtak ellentmondásos adatokat a különböző engedélyezésekről, valamint arról, hogy szennyezett volt-e a sugárterápiás bunker falazata, és ha igen, az elbontott törmeléknek mi lett a sorsa. Szerintük a dokumentumokból csak az derül ki, hogy a 18 szennyezett gépalkatrészt szállították ártalmatlanításra, az azonban már nem, hogy a bunker építőanyagait újra felhasználták-e, azaz ráépült az új tömbkórház, vagy elszállították a radioaktív sittet lerakásra valahová.

– A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal szerint egyáltalán nem is volt sugárzó építési törmelék, ugyanakkor a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal által is ismert Inis Kft. mérése szerint meg volt radioaktív sugárzó törmelék, ez egy alapellentmondás, mint ahogy a gépalkatrészek kapcsán is ezt láttuk, hiszen itt azért olyan sugárterápiás bunkerről volt szó, ami hosszú évtizedeken keresztül vizsgálta a betegeket. Tehát teljesen életszerű, hogy úgy a beton és az egyéb anyagok is szennyeződtek, másrészt pedig sugárszennyeződés mérhető a gépalkatrészeken is – mondta Apáti István, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Párt országgyűlési képviselője.

A bunker bontását a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Sugáregészségügyi Decentruma felügyelte. A hatóság osztályvezetője azt mondja, olyan orvosi készüléket használtak Nyíregyházán, amiből sugárzó anyag nem kerülhetett ki. Így az épület falazata sem szennyeződhetett radioaktív anyagokkal. Ezt a bontás helyszínén végzett mérések is megerősítették.

– Helyszíni mérést végeztünk, ahol dózisteljesítményt, felületi szennyezettséget mértünk, illetve mintát hoztunk be a laborba, ahol ezeket kiértékeltük. Ezek a mérések teljesen egybeestek a várakozásokkal, tehát semmiféle radioaktív jelenlétre utaló eredmény nem volt – mondta el dr. Csepura György, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Sugáregészségügyi osztályvezetője.