Először tartott nyílt napot a Nyíregyházi Egyetem

Délelőtt 10 órától délután 4-ig az ilyenkor szokásos tájékoztató előadások mellett intézeti és tanszéki bemutatók, szórakoztató programok, koncertek, játékok is várták az érdeklődőket, akik a felsőoktatási szakképzésekről, alapszakokról, mesterszakokról és a duális képzésekről egyaránt tájékozódhattak.

– Hogyan áll össze a nyíregyházi képzésben az elméleti és a gyakorlati blokk? – A pilótaképzésről érdeklődött egy fiatalember a Nyíregyházi Egyetem felsőoktatási nyílt napján. Már van egy diplomája, amit gazdálkodás és menedzsment szakon szerzett Debrecenben, azonban úgy látja, pilótaként könnyebben el tudna helyezkedni és jobban is keresne. – A pilótaképzés érdekel, mert már túl vagyok egy egyetemi képzésen és rájöttem, hogy inkább a repülésben van a jövőm, mint a már elvégzett képzésemben – mondta el Szarvas Richárd.

További képekért kattintson a fotóra!

A légiközlekedési hajózó szak a legnépszerűbb képzések egyike a Nyíregyházi Egyetemen. Emiatt nagy a túljelentkezés is ide. Aki elvégzi és megfelelő repülési óraszámot is elér, biztosan jól kereső pilóta lehet egy nagy légitársaságnál.

– A közlekedésmérnöki karon, a légiközlekedési hajózó szakirányon végeztem, kb. 210 órám van, még egy kevés kell, akkor már 300 lesz, és minden vágyam, hogy a Wizz Airhez menjek majd, hamarosan – fűzte hozzá Rives Dávid, aki már oktat is a Tréner Kft.-nél.

A közlekedésmérnök képzések mellett osztatlan tanárképzést, duális képzést vagy éppen mesterképzést is kínál a Nyíregyházi Egyetem. A mai nyílt napon a képzési struktúrát és a felvételi követelményeket is megismerhették a leendő hallgatók. Az egyetemen jelenleg 3800-an tanulnak, tavaly pedig 1500 új hallgatót vettek fel. Az új rektor arról beszélt, hogy a legfontosabb feladat megállítani a hallgatói szám csökkenését, és a kiszámítható jövő érdekében a következő években folyamatosan növelni is szeretnék a tanulók létszámát. – 2020-ban azt szeretném, ha megközelítenénk a 6 ezer főt. Most azzal is elégedett lennék, ha tartani tudnánk azt a hallgatói létszámot, amelyet tavaly szereztünk. Ehhez tudni kell azt is, ha ez megtörténik, az tulajdonképpen a hallgatói létszám csökkenésének megállítását is jelenti. Tehát, ha objektíven és szerényen akarok fogalmazni és kritikusan, akkor azt mondom, már az nagy eredmény lenne, hogyha a korábbi évekből eredő trend megállna – hangsúlyozta dr. Onder Csaba, az intézmény rektora.

Az egyetem nyílt napján a tájékoztató előadások mellett az érdeklődők bepillantást nyerhettek az intézmény hétköznapjaiba. Megismerhették az ország egyik legszebb campusát, de még az itt folyó kutatások helyszíneit, a különböző laborokat is megmutatták nekik.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)