Elment az értékmentő, Zentai Mihály

Ha tehetné, bizonyára az éterbe sugározná a borbányai adótorony azt a szomorú hírt, hogy a nyíregyházi adóállomás egykori vezetője, Zentai Mihály életének 76. évében elhunyt. Ez az 1952-ben épült adótorony már kissrácként felkeltette Mihály figyelmét, hogy aztán egész életében meghatározó szerepet töltsön be.

Zentai Mihály 1948. december 15-én született. A 4-es iskola elvégzése után a Puskás Tivadar Távközlési Technikumba jelentkezett Budapestre, amelynek sikeres elvégzése után hazatért, és 1967-ben munkára jelentkezett az adóállomást üzemeltető, akkor még postai cégnél. Végigjárta a ranglétrát és lett karbantartóból segédtiszt, beosztott műszerész, majd csoportvezető, 1991-től pedig állomásvezető. Az 1970-es évektől lett hobbija a rádiózás, sőt éveken át másodállásban rádió- és televíziókészülékek javításával is foglalkozott.

Az adóállomás közben több gazdát is cserélt, de ő negyven éven át, nyugdíjba vonulásáig, sőt még azon túl is hűséges maradt hozzá. A vezetői feladatok ellátása mellett figyelme 1993-tól a múlt kutatására irányult. Belevetette magát a régi iratok tanulmányozásába, amihez a levéltárban Margócsy József volt a segítségére. Feldolgozta a nyíregyházi rádiózás történetét. Kezdeményezésére 1993-ban emléktáblát helyeztek el az eletói rádióállomás régi adóépületének falán. 1995-től a rádió és tévékészülékek gyűjtésébe kezdett, ami fokozatosan a szenvedélyévé vált. Ugyanebben az évben, a rádiózás 70 éves jubileuma alkalmából egy többrészes, a körzeti stúdió által sugárzott rádióműsorban beszélt a rádiózás történetéről.

A folyamatosan gyarapodó gyűjteményét kiállításokon mutatta be szerte az országban, sőt külföldi városokban is. Joggal volt büszke gyűjteményére, amelynek legbecsesebb darabja édesapja 1942-ben gyártott, lemezjátszós Orion készüléke volt. Az adóállomás egykori épülete fokozatosan múzeummá alakult át, és minden lehetőséget megragadott, hogy kincseit mások számára is megmutassa. Folyamatosan hívta és várta a látogatókat, akik számára élmény volt az egyéni élettörténetekkel tűzdelt kalauzolása.

2023 júniusában megemlékezést szervezett az eletói rádióállomás falán elhelyezett emléktáblához. Az ott lévőket talán nem is a rádióállomás története izgatta leginkább, hanem Mihály szenvedélyessége, az ügy iránti elkötelezettsége és lelkesedése, ami mindenkit magával ragadott és csodálattal töltött el.

Sokat töprengett és aggódott gyűjteménye sorsa felett. Így nagy megnyugvást jelentett számára, hogy a Nyíregyházi Rádióállomás tévé- és rádiógyűjteménye 2022-ben bekerült a Települési Értéktárba. Nagy örömmel és büszkén vette át az erről szóló oklevelet, hiszen ezzel az értékmentő tevékenysége hivatalosan is elismerést nyert. Bár többé már nem fogjuk hallani szíves invitálását gyűjteménye megtekintésére, de megőrizzük emlékét, mint ahogy reméljük, hogy a Tv- és Rádiómúzeuma is tovább fogja hirdetni a nevét!

Ilyés Gábor