Lengyel-magyar két jó barát: most is kiderült mennyit tudnak a magyar diákok a legyelekről

Idén ismét megrendezték a Lengyel-magyar két jó barát című vármegyei csapatversenyt. A hagyományok szerint segíti a szervező Bem Iskolát a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat. 21 megyei általános iskolás csapat nevezett a vetélkedőre, és heten szerepeltek a döntőben a Városháza Krúdy Termében.

Nehéz versenynek mondják a lengyel- magyar két jó barát vetélkedőt, vélekedett az első megmérettetés előtt egy bemes diák. Könyvek, térképek és a modern technika is segítette őket a felkészülésben.

„Kutattunk a városok eredetéről, történelmükről, eseményeikről, könyveket is olvastunk, Bem Józsefről és más híres személyekről. Például Marie Curieről, aki egy fizikus – és kémikus volt. Ő is nagyon fontos személy a lengyel történelemben, de Szent Kinga és Szent Hedvig után is kutattunk, lapokat néztünk, és persze interneten keresgéltünk.”

- mondta a verseny előtt Homonnai Bence, a Bem Iskola hetedikese.

Soha nem volt még ilyen népszerű a hetedikesek körében meghirdetett verseny, melyre a vármegyéből 21 csapat jelentkezett. Speciálisan, a lengyel-magyar baráti kapcsolatok köré szervezik a feladatokat.

„ 2008 óta szervezzük ezt a vetélkedőt. Kezdetben az iskolánk ebédlőjében, csak a bemes gyerekeknek, aztán városi szintű, mostanra megyei szintű lett. Dr. Kovács Ferenc polgármester úr a fővédnöke ennek a versenynek, már évek óta. A lengyel nemzetiségi önkormányzat támogatásával szervezzük ezt meg. Három lelkes kolleganőm, Schmidtné Kádár Andrea, Gubacsiné Deme Katalin és Szuromi Piroska, akik évek óta szívükön viselik ennek a versenynek a sorsát, és ötletesebbnél ötletesebb feladatokat találnak ki. A mai verseny Szent Hedvig és Szent Kinga – középkorti szentek -köré csoportosul. Az ő életükön keresztül keressük meg a lengyel-magyar közös történelem kapcsolódási pontjait, játékos és izgalmas feladatokon át.”

- tájékoztatott Dr. Baloghné Mester Éva.

Három lengyel várossal van kapcsolata Nyíregyházának. 28 éve testvérvárosunk Rzeszów. Gorlice-vel 18 éves a barátság, Bielsko-Biala-val tavaly ünnepelte Nyíregyháza az 5 éves kapcsolatot. Ez mind élő kapcsolat – kezdte köszöntőjét Nyíregyháza polgármestere. Ennek köszönhetően lett a Bem Iskolának lengyel testvériskolája. Ezen felül a lengyel nemzetiségi önkormányzat is sokat ad a kapcsolatok ápolásához.

 

„Minden adott ahhoz, hogy ezt az évszázados barátságot a fiatal generáció tovább vigye. Úgy érdemes odamenni, hogy tudni kell, Kelet - Lengyelországban bujdosott Rákóczi, aztán Báthory, a közös királyunk, tehát sok a találkozási pont a lengyel – magyar történelemben - bár lehet, hogy ezt nem kellene mondani, mert esetleg kérdés lesz”

 

– nevetett fel a polgármester.

 

 Nekünk volt egy jó kezdeményezésünk, éppen Rzesowban, miután nagyon nehéz megtanulni lengyelül, a lengyel diákoknak magyarul. Nem tudom, köztetek hányan vannak, akik angolul tanulnak, hogy legyen egy közös nyelv. Ez be is vált, mert így folyamatosan élő kapcsolat volt, ami a turizmust is segítette. Sóstóra sokan jöttek, és reméljük, a jövőben is ellátogatnak hozzánk a lengyelek. Volt olyan, hogy diákok jártak nálunk, majd eljöttek a szüleikkel együtt.

 

Ezekkel a gondolatokkal kívánt sikeres versenyt, és szép emlékeket a vármegyei fiataloknak Dr. Kovács Ferenc. A szabályok ismertetése után jöttek aztán a feladatok, melyek a középkori szentektől, Bem apón át, tudós emberekig érdeklődtek a diákok tudásáról.

 

  • Különdíjban részesül: a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola: ”Bem József” csapata (157 ponttal), mint a vetélkedő versenyen kívül induló házigazdája

A csapat tagjai: Mező Anna, Homonnai Bence, Varga Vince, Pető Dávid

Díjazásuk:

Nyíregyháza MJV Önkormányzata ajándékcsomagja,

Bielsko-Biala Város ajándékcsomagja,     

Gorlice Város ajándékcsomagja,

Bem József Általános Iskola oklevele

 

  • 3. helyezett: a máriapócsi Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola: ”II. János Pál” csapata (146 ponttal) 

 A csapat tagjai: Harsányi Lora, Seres Vanessza, Farkas Zsolt, Kovács Ádám

 Felkészítő tanáruk: Kész Piroska

Díjazásuk:

Nyíregyháza MJV Önkormányzata ajándékcsomagja,

Bielsko-Biala Város ajándékcsomagja,     

Gorlice Város ajándékcsomagja,

Bem József Általános Iskola oklevele és jutalomkönyve

 

  •  2. helyezett: a Kálmánházi Benedek Elek Általános Iskola ”Marie Curie” csapata (151 ponttal) 

 A csapat tagjai: Petics Lili Sára, Reszler Hanna Jázmin, Reszler Fanni, Vattai Linda

 Felkészítő tanáruk: Kertészné Bánszki Erika

 Díjazásuk:

          Nyíregyháza MJV Önkormányzata ajándékcsomagja,

Bielsko-Biala Város ajándékcsomagja,     

Gorlice Város ajándékcsomagja,

Bem József Általános Iskola oklevele és jutalomkönyve

 

  •  1. helyezett: a Tiszateleki Hunyadi Mátyás Általános Iskola ”Waclaw Felczak” csapata (157 ponttal) 

A csapat tagjai: Babják Balázs, Boros Bence, Kató Balázs, Veress Balázs

 Felkészítő tanáruk: Bereczki Regina

 Díjazásuk:

Nyíregyháza MJV Önkormányzata ajándékcsomagja,

Bielsko-Biala Város ajándékcsomagja,     

Gorlice Város ajándékcsomagja,

Bem József Általános Iskola oklevele és jutalomkönyve

Kapcsolódó galéria

„Lengyel-magyar két jó barát” - diákok vetélkedője