E-iskola a fenntarthatóságért

Az „E-iskola a fenntarthatóságért a Duna-régióban” című projekt 10 oktatási intézmény összefogásával jött létre. A partnerek különböző releváns területek szakértői. Egy közös cél elérését tűzték ki maguk elé, ez pedig a fenntartható fejlődés és európai integráció megjelenítése az iskolákban.

 

KÖRNYEZETTUDATOSSÁG A JÖVŐÉRT

 

Dr. Kiss Ferenc, a Nyíregyházi Főiskola általános rektorhelyettese elmondta, a fenntarthatóság arról szól, úgy őrizzük meg a Földet és környezetünket, hogy a gyerekeinknek is legalább annyi jusson, mint nekünk jutott. Már baj van a levegővel, a vízzel, az élelmiszer-ellátottsággal, a komplex rendszert pedig csak az oktatással fűzhetjük össze az emberekben.

További képekért kattintson a fotóra!

A projekt megvalósítása során a Duna menti régióban működő döntéshozók, tanárképző intézmények, iskolák és diákok dolgoznak együtt, hogy felhívják a figyelmet a környezettudatosságra és beágyazzák az ezzel kapcsolatos problémákat az iskolai környezetbe.

 

ELEKTRONIKUS TANANYAGOKAT KÉSZÍTENEK

 

Dr. Valner Judit projektmenedzser hangsúlyozta, alapvetően elektronikus tananyagok készítése a céljuk, amelyeket a Duna menti régió nyolc országában fognak használni. A közös honlap segítségével folyamatos kapcsolatban maradnak, itt osztják meg kommentjeiket, kutatási eredményeiket.

A program során a tanárok és diákok megtanulják, hogy milyen mértékű az egymásrautaltságunk szociális, gazdasági, környezetvédelmi és politikai téren, és hogy egy kiegyensúlyozott kölcsönhatás miért is a feltétele a fenntartható fejlődésnek regionális, nemzeti és európai szinten. Ezzel egy időben a résztvevők fejlesztik a számítógépes ismereteiket, kognitív kompetenciáikat és kommunikációs készségüket, hiszen a teljes együttműködés angol nyelven zajlik. Az eSchool4S projekt az EU „Egész életen át tartó tanulás” programjának keretében valósul meg 2014. január 1. és 2016. december 31. közötti időszakban. Célközönsége a 15 és 18 év közötti diákok és tanáraik.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)