Digitális Írástudás – Megyei mentortalálkozót szerveztek Nyíregyházán

Az egykori e-magyarország hálózat megújítása, fejlesztése zajlik hazánkban 2017 októberétől. A kormányzati akarat szerint ezidőtől Digitális Jólét Pontok működnek. A feladat koordinálására szerveztek megyei mentortalálkozót Nyíregyházán, az országos körút 11. helyszínén, a Móricz Zsigmond Könyvtárban.


Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 88 településén 96 Digitális Jólét Pont működik, 117 mentor közreműködésével. Általában könyvtárban, teleházban vagy faluházban, esetleg integrált közösségi térben kapott helyet a szolgáltatás, képzett szakemberek támogatásával.

Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Könyvtár igazgatója, megyei DJP mentor elmondta:

A digitális jólét program mentorok a végpontokon dolgozó, régi nevén e- tanácsadók, akik segítik az állampolgárok elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos feladatait. Gondoljunk itt a különböző pályázatokra, az Erzsébet-programra, a hűtőgépcsere-mosógépcsere programra, ügyfélkapu nyitására.

A mentorok segítik a vállalkozások munkáját, de egyszerű szöveges üzenet elküldését, a családtagokkal való kapcsolattartást is, különböző kommunikációs eszközök segítségével.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Dr. Ulrich Attila alpolgármester kiemelte:

Alapgondolatom az, hogy aki kimarad, az lemarad vagy elmarad. Akár tetszik nekünk, akár nem, ez a digitális világ nem csak itt van, hanem az élet minden területén. Vannak olyan korosztályok, akik ennek jobban kitettek, akik gyermekkorukat, ifjú korukat, sőt egész felnőtt életüket a nyugdíjig nem a digitális világban töltötték el.

Éppen azért szervez Nyíregyházán az Idősügyi Tanács tanfolyamot nyugdíjasoknak, hogy elsajátítsák a digitális írástudás alapszintjét, hiszen ők azok, akik nem jutottak át a digitális szakadékon. A Móricz Zsigmond Könyvtár digitális kompetenciafejlesztési projektre pályázott, és épp a közelmúltban zajlott két térítésmentes, alapfokú tanfolyam.

Összességében több milliárdos projektek vannak. Például a GINOP- 3.3.1-nél 5 milliárd forintot szán a kormány az olyan infrastrukturális fejlesztésekre a DJP pontokon, ahol többek között a wi-fi fejlesztés, számítógépek, tabletek, okostelefonok ellátása az, amit biztosít, és ezeken az eszközökön keresztül tartjuk meg a képzéseket, biztosít ingyenes vagy közel ingyenes hozzáférhető szolgáltatást.

– tette hozzá Dr. Fromann Richárd, a Digitális Jólét Koordinációs Központ vezetője.

A tervek szerint 2020-ig strukturálisan működnek a projektek, de olyan fenntartható modellt kell létrehozni, melyben ezután is folyamatosan használható a hálózat.

Ez állami feladat, aminek mindig fent kell maradni, hiszen a lakosság azon részét célozza meg, akik nehezen tudnának motiválódni ezen a területen – piaci oldalról.

 

Matyasovszki Edit