Diákok dolgoznak a múzeumban

Diákok dolgoznak a Jósa András Múzeumban. A fiatalok az intézmény könyvtárában dokumentumokat digitalizálnak és vonalkódokat ragasztanak a könyvekbe. A tanulók a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett nyári diákmunka program keretében végzik a munkát.

További képekért kattintson a fotóra!

– Már tavaly nyáron is szerettem volna dolgozni, de akkor még nem voltam 16 éves, most viszont már dolgozhatok – mesélte Győri Enikő. – Ez a munka itt, a múzeumban nagyon tetszik, mert egyszerű, de mégis jó.

 

DIÁKMUNKA PROGRAM

 

A minisztérium által meghirdetett diákmunka program keretében július 1-je és augusztus 31-e között napi hat órában dolgozhatnak a tanulók az önkormányzatoknál és intézményeiknél. A Jósa András Múzeumban, a Kállay Gyűjteményben és a Sóstói Múzeumfaluban júliusban 20 fiatal végzett diákmunkát, augusztusban pedig 24 tanuló dolgozik.

 

SEGÍTSÉG A MÚZEUMNAK, TAPASZTALAT A DIÁKOKNAK

 

A múzeumban a könyvtári munka mellett a diákok a restaurátor műhelyben a műtárgyakat tisztítják, a költözés előtt álló Kállay Gyűjteményben az állományellenőrző és csomagoló munkát végzik, a múzeumfaluban pedig a digitalizálást és a teremőrzést látják el. A tanulók munkája nagy segítség az intézménynek, a megszerzett tapasztalatok pedig a diákok előnyére válhatnak.

– Nagyon sok olyan munka van a múzeumban, ami a muzeológus dolga lenne, de sok terhet levesz a vállukról, ha a diákok besegítenek – mondta Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója. – A múzeumi gyűjteményünkben például nagyon sok tárgyról lekopott a leltári szám, ezt most egy fiatal lány, aki egyébként művészettörténésznek készül, újra írja. Közben az összes műtárggyal megismerkedik, megismeri a helyi alkotókat, azt, hogy milyen technikával dolgoznak, úgyhogy munka közben akár készülhet is a választott hivatására.

A nyíregyházi járásban az önkormányzati intézményekben végzett diákmunkára 70 millió forintot fordítottak, így közel 900 diák juthatott jövedelemhez.

F.A.