Bíróság előtt a 10 macska ügye
A gumilabda begurult a szekrény alá, amit egész nap ugat a kutya, az alsó szomszéd macskája pedig az erkélyajtó elõtt nyávog, ahol magasan sorakoznak a tápok... Papagájok, hörcsögök, törpe afrikai karmos békák vagy éppen görények, manapság a legkülönfélébb állatok fellelhetõk a társasházi lakásokban. De milyen és mennyi tartható belõlük? Kinek és meddig lehet tûrni, ha a társasházi állatok problémát jelentenek, és hogyan juthat el 10 macska ügye a bíróságig?

 A társasházi állattartás kényes téma, ráadásul nem is egyszerû ezzel kapcsolatban közös nevezõre jutni. Fõleg akkor, ha egy lépcsõházban 34 lakás található és ezek közül akár csak egy olyan is van, amelyikben a tulajdonos teljes értékû családtagoknak tekinti kedvenceit és a társasházi szabály ellenére sem hajlandó megválni tõlük...

„A CICÁIM, VAGY A LAKÁSOM”

A közelmúltban az egyik olvasónk azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy segítsünk ideiglenes gazdát találni 10 macskájának. Ugyanis ennyivel él együtt az Ungvár sétányon található társasházi lakásában. Persze, ezt a lépcsõházban élõk nem nézték jó szemmel. Az ügy bíróságra került és most választás elé állította a hatóság: vagy elszállíttatja a 10 macskáját, vagy hagyja el a lakását.
– 11 éve élek ebben a lakásban. A macskáim nekem nagyon fontosak. A lakógyûlésen részt vett vagy 3 ember, õk elpanaszolták a közös képviselõnek, hogy probléma van a macskáimmal és odáig jutott az ügy, hogy már bírósági határozatot kaptam. Volt nálam az ÁNTSZ, õk semmilyen problémát nem találtak. Állítanak valamit a lakók, ami csak részben igaz, és miattuk menniük kell a macskáimnak. Ez már diszkrimináció valamilyen szinten. A macskáimnak nem tudtam ideiglenes gazdit találni és most azon vagyok, hogy másik lakásba költözhessek velük, mert itt már a lakók miatt nem maradhatok.

A SZABÁLYOKAT BE KELL TARTANI

Az olvasó panaszával megkerestük Nyíregyháza város önkormányzatát és a társasház közös képviselõjét is. Õk egybehangzóan azt nyilatkozták, hogy minden társasháznak van társasház SzMSz-e, amelyben le vannak fektetve a szabályok. Ez pedig tartalmazhatja – megkötheti –, hogy hány állat tartható az adott lépcsõházban.

VÁLASZ AZ ÖNKORMÁNYZATTÓL

– Az állattartás során jelenleg egyrészt az állatvédelmi törvény elõírásainak betartásával, másrészt mások békés birtoklásának zavarása nélkül kell eljárni. Mindezeken túl, társasház esetén pedig a társasházi törvény is irányadó. A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény 13. § (2) bekezdés a) pontja szerint a szervezeti-mûködési szabályzatnak tartalmaznia kell a tulajdonostárs külön tulajdonának használatára, hasznosítására vonatkozó részletes szabályokat, ami lehetõséget biztosít arra, hogy a tulajdonostársak az állattartásra vonatkozó szabályokat állapítsanak meg a társasházi SzMSz-ben. Amennyiben az állattartás a közösség által meghatározott szabályokat sérti, a közös képviselõnek kell intézkednie a szervezeti-mûködési szabályzatban foglaltak betartatásáról, aki, ha nem jár sikerrel, a panaszokról és a közérdekû bejelentésekrõl szóló 2013. évi CLXV. törvény 1. § (4) bekezdése alapján közérdekû bejelentésével a bírósághoz fordulhat az érintett tulajdonostárssal, vagy bérlõjével szemben – tájékoztatta szerkesztõségünket dr. Grósz Péter, az önkormányzat igazgatási osztályának osztályvezetõje.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város jelenleg állattartásra vonatkozó helyi rendelettel nem rendelkezik, viszont a társasházi SzMSz-ek és Házirendek megkötést adnak a lakásban való állattartásról. Ezt a lakógyûlés fogadja el, tehát mindig az adott társasház szabja meg, és ennek megfelelõen kell betartani – hangsúlyozta az érintett Ungvár sétányon található társasház közös képviselõje.

„BORZASZTÓ BÜDÖSSÉG VAN”

– Ennek a hölgynek a 10 macskájától évek óta szenvednek a tulajdonosok, akik egyébként nagyon sok milliót beleáldoztak a lakásukba. A társasház házirendje szerint csak egy macska és egy kutya tartható a lakásokban, neki 10 is van. Borzasztó büdösség érzõdik a lépcsõházban. A lakók már nem mernek vendégeket hívni, mert szégyellik azt, hogy ilyen környezetben élnek. A szellõztetésrõl nem is beszélve. Elõször mindezt a lakók jelezték nekem, majd értesítettük levélben a hölgyet is, hogy csináljon valamit. Megpróbáltuk békés úton megoldani a problémát, de nem boldogultunk vele. Az évek óta húzódó ügynek az lett a vége, hogy már a bíróság elõtt van. Ott természetesen nekünk adtak igazat, felszólították a hölgyet, hogy 30 nap múlva tegyen eleget a felszólításnak és vigye el a 10 macskát a lakásból. Nem történt meg, pedig jogerõs bírósági végzésünk van. A végrehajtó sem csinál semmit, pedig neki kellene fogadni egy gyepmestert. 34 lakás van a társasházban, de a másik lépcsõház is szenved ettõl a hölgytõl, pontosabban a cicák szagától. Egyszerûen nem tudunk dûlõre jutni vele, pedig a ház anyagilag is hozzájárult ahhoz, hogy elinduljon egy jogi folyamat.

Hogy mikor lesz vége „az ördögi körnek”, azt egyelõre még nem lehet tudni. Ami biztos: társasházakban vagy így, vagy úgy, de együtt, egymás mellett kell élni... A kérdés már csak az, hogy ki fog engedni?

(Szerzõ: Bruszel Dóra)

(Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. szeptember 22-ei számában)