Árfolyamrögzítés az autóhiteleknél
A Magyar Nemzeti Bank hétfőn 287,2 forintos árfolyamon rögzítette a devizában felvett autóhitelek összegét. Közel egymilliárd euró azon szerződések tartozásállománya, amelyeket gépjárművásárlásra vettek igénybe hazánkban.

Körülbelül 200 ezerre tehető azok száma, akiknek még nem forintosított deviza alapú hitelük van. A forintosítás első köréből ugyanis kimaradtak azok a nem jelzálog típusú deviza alapú hitelek, amelyek személyi kölcsön vagy gépjárműhitel formájában kerültek kihelyezésre. Az új információk alapján várhatóan ezen hitelek devizaneme is forintra változik. Ez elsősorban azokat érinti, akiknek deviza alapú, tehát devizában nyilvántartott és forintban törlesztett gépjárműhitele van, illetve olyan személyi kölcsön szerződése, amely nem jelzálog fedezet mellett került kihelyezésre.

 

Egymilliárdos tartozás

 

– Az autóhitellel érintett szerződések összege eléri az egymilliárd eurót, amely a szerződések magas száma miatt komoly kockázatot jelent a pénzügyi stabilitást illetően. Ezért a Magyar Nemzeti Bank hétfőn 287,2 forintos árfolyamon rögzítette a devizában felvett autóhitelek összegét, valamint szorosan együttműködik a Bankszövetséggel a forintosítás érdekében is – emelte ki dr. Morvai Gábor, a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat koordinátora.

 

31 milliárdos kedvezmény

 

A tervek szerint december közepén a kormány és a bankok közösen 31 milliárd forintos kedvezményt nyújtanak az ügyfeleknek. Így egészítve ki a napokban fixált 287,2 forintos árfolyam és a hitelek tervezett 256,6 forintos árfolyam közötti különbözetét. Ezzel megvalósulna, hogy a még nem forintosított deviza alapú hitelt felvevők ugyanazon az árfolyamon válthassák át hitelüket mint korábban a deviza alapú lakáshitellel rendelkezők. A vonatkozó jogszabály várhatóan szeptember végéig megszületik, amely részletesen tartalmazza mind a határidőket, mind azokat a feltételeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy valaki kezdeményezhesse a forintosítást. Az üggyel kapcsolatban további tájékoztatást a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központja, illetve a MNB weboldalán megjelölt civil tanácsadó szervezetek adnak.

Piszár Tünde