Ápolóképzés

A betegápolók munkája az egyik legfontosabb az ellátórendszerben, mégis egyre kevesebben vannak. Ráadásul sokan igen alacsony szakképesítéssel rendelkeznek. Ezt a tendenciát igyekszik megállítani az a képzési projekt, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg mintegy 1,8 milliárd forintból.

 

Felzárkóztatás

 

A projekt részeként az országban 24 helyszínen, köztük Nyíregyházán nyílik lehetőség arra, hogy az egészségügyi ellátórendszerben dolgozó OKJ előtti szakképesítéssel rendelkezők OKJ-s szakképesítést szerezhessenek. Az érintettek több okból is hátrányos helyzetben vannak. Egyrészt életkoruknál fogva, alacsony szakképesítésük miatt, ebből fakadóan pedig alacsony besorolási kategóriába tartoznak, így jövedelmük is lényegesen kevesebb mint képzettebb munkatársaiknak – emelte ki dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató főorvosa. Hozzátette, a képzés lehetőséget nyújt arra is, hogy a résztvevők más szakirányba is elmozdulhassanak, így kvalifikáltabbakká válhatnak.

 

Ápolókat képeznek

 

A felzárkóztató ápolói egészségügyi szakképzési programban 48-an vehetnek részt. Ők általános ápolói, valamint gyermek- és csecsemőápolói képesítést szereznek.

 

Javuló betegallátás

 

A projekt az ellátórendszerre is pozitív hatást gyakorol, ugyanis a megfelelő számú és megfelelő szakmai végzettséggel rendelkező humánerőforrás javítani képes az egészségügyi ellátás színvonalán, hozzájárul a biztonságos betegellátáshoz, javulhat a betegek állapota, egyúttal csökkenhet a kórházi napok száma.

 

Szakmai előmenetel

 

A kvalifikált munkaerő biztosításával pedig előnyösen változhat az egészségügyi ellátórendszer társadalmi megítélése is. A projekt célja továbbá hogy a képzések által elősegítsék az ellátórendszerben dolgozók szakmai előmenetelét is, amely fizetésemeléssel is járhat.

Piszár Tünde