Amatőrből rutinos spartai harcos! Idén is Nyíregyházára került az egyik nagyköveti cím

Ha egyszer kipróbáltad, többé nem tudod abbahagyni. Újra és újra ki akarsz mozdulni a komfortzónádból, vonz a mászás, kúszás, függeszkedés, cipelés, húzás, gördítés, olykor tűzön, vízen, sáron, s dróton keresztül- vallja a nyíregyházi Suga Timea, aki nélkül szinte már aligha rendeznek Spartan Race versenyeket Magyarországon. 2018-ban indult először akadályversenyen amatőrként, mára pedig rutinos spartai harcos lett belőle, sőt: 2022 után, idén újra nagykövetté is választották.

 

Ha választás elé állítanának, hogy a meleg szobában a kényelmes fotelben ücsörögnél vagy elindulnál egy olyan akadályversenyen, amelyen lehet, hogy még a ruha is rád fagyna, a többség vélhetően az előbbi mellett tenné le a voksát, kivéve, ha már életében belekóstolt legalább egyszer a spartan életérzésbe. Akkor ugyanis nincs menekvés.

 

A Spartan Race versenyeket ma már 35 országban rendezik meg, évente több millió embert mozgat meg világszerte. Az indulóknak folyamatosan akadályokat kell leküzdeni, esőben, hóban, sárban, mínusz fokokban, vagy éppen tikkasztó hőségben. Ezen a klasszikus távokat illetően létezik sprint (minimum 5 kilométer, minimum 20 akadállyal), super (minimum 13 kilométer, minimum 25 akadállyal) és beast (minimum 20 kilométer, minimum 30 akadállyal), de akinek ez sem elég, az mehet ultra távon (minimum 50 kilométer, 60 akadállyal és szintidővel) is.

 

A nyíregyházi Suga Timeának öt évvel ezelőtt egy családi tragédia, majd egy Facebook-on felbukkanó hirdetés adta meg a kezdő löketet ahhoz, hogy spartan versenyző legyen, azóta pedig az életmódjává vált, és legalább félszázszor a startvonalhoz állt már. Megcsinálta az összes Spartan Race távot – az első évben egy trifectát rakott össze, a következőben már kettőt, aztán hármat, tavaly pedig ötöt -, ott van az összes Extreme Trail akadályversenyen és rendelkezik a szükséges kvalifikációhoz a Világbajnoksághoz is. Mi több, 2022 után idén is őt választották a Spartan Race egyik nagykövetének.

A Spartan nagykövetek feladata a sport és az egészséges életforma népszerűsítése szélesebb körben. Őket az USA által meghatározott szempontok szerint választják ki. Olyan emberek, akik vagy kiemelkedő sportolók, ily módon országos szinten is példaértékű a teljesítményük, vagy lelkes Spartan versenyzők, akik pozitív példát mutatva aktívan jelen vannak hazánk egyre növekvő Spartan Race közösségének életében.

 

-Egy-egy Spartan-versenyben nekem nem az eredmény a fontos, hanem hogy miképp tudok segíteni a társaimnak- mondja Timi. Támogatom a versenyzőket, ha kell, „berugdosom” őket a célba. Tavaly először a sportág nagykövete lettem, s nagy megtiszteltetés, hogy idén is betölthetem ezt a rangos pozíciót, annak ellenére, hogy 2022-höz képest cserélődött a nagykövetek személyi állománya. Célom, hogy ezúttal is minél több embert felállítsak a kanapéról és megismertessem velük a természetben mozgás örömét, egy igazán kemény kihívással ötvözve.  

-A tavalyi év egyik legnagyobb eredményének könyvelem el a Rakaca- tó partján tartott Spartan Race verseny charity (amatőrök) futamát, amelyen több mint háromszázan indultak, köztük bőven nyugdíjas korban lévő versenyzők is és akikkel ott találkoztam, azoknak közel fele bent is maradt, vagyis folytatták a spartanozást. Ha idén is sikerül ilyen eredményt elérnem, akkor büszke leszek. Ami pedig a versenyzést illeti: az elmúlt fél évben betegség miatt nem indulhattam volna spartanon, de nem bírtam ki… Természetesen a képek miatt lebuktam az orvos előtt. Jelenleg folyamatosan terhelem magam és próbálok a régi formámba kerülni. Idénre beterveztem legalább 15 futamot és szeretnék kijutni a Világbajnokságra is, amihez ugyan már rendelkezem a szükségem kvalifikációval, de szükségem lenne szponzorokra. Talán ez is sikerül, hiszen pont ez a spartan lényege: küzdeni kell és soha nem feladni.