Alföldi táj és város a 20. században

Az éghajlati változásokkal együtt járó mezőgazdasági szokások átalakulása is nagy hatással volt a 20. századi alföldi városok szerkezetének, társadalmának fejlődésére. De a vasút, az iparosodás, a szellemi élet felpezsdülése is ugyanígy elengedhetetlen szerepet játszottak benne, csakúgy mint a táji jelleg. Dr. Szilágyi Zsolt több mint nyolcszáz alföldi települést vizsgált meg kutatása során. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárban tartott előadásán most az eddigi eredményeivel ismertette meg a hallgatóságot. A történész külön foglalkozott Nyíregyházával is. Mint mondta, a változásoknak és azokra adott pozitív válaszoknak köszönhetően a város igen nagy fejlődésen ment át, s Debrecen mellett a régió vezető településévé vált az elmúlt században. Ekkor ugyanis egy nagyon erős szellemiségi, értelmiségi réteg alakult ki, akik nagyon öntudatosan vezették ezt a várost.

 

Történetek a 20. századról

 

Az előadást a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával indult Beszélgetések a 20. századról című programsorozat keretében rendezték meg, melynek célja, hogy a múlt század eseményeit, személyiségeit, kevésbé ismert történéseit mutassa be.

– Szeretnénk ráirányítani a figyelmet arra, hogy a korábbi századok mellett a 20. századnak is megvannak a forrásai, itt, a mi levéltárunkban is, és mindenhol máshol. Ezekkel a forrásokkal a történészek egészen új aspektusból foglalkoznak. A nálunk meghívott előadók olyan előadásokat tartanak, olyan beszélgetéseket lehet itt hallani, amik az új kutatások eredményeit mutatják be – fogalmazott dr. Kujbusné Mecsei Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár igazgatója.

A Beszélgetések a 20. századról levéltári programsorozat júniusig tart. A következő előadás alkalmával április 24-én egy 56-os szabadságharcos vall majd életéről, családjáról, a sorsfordító történelmi eseményekről.

Zadubenszki Norbert