A város is segíti a köznevelési intézményeket

Ülésezett Nyíregyháza Megyei Jogú Város Köznevelési Tanácsa, ahol tájékoztatást adtak az állami fenntartású köznevelési intézmények a 2017/2018-as tanévkezdés tapasztalatairól, emellett összeállították a Nyíregyháza Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szolgáltatási térképét és tájékoztató hangzott el a köznevelési intézményeket érintő, gyermekjóléti rendszerben történő változásokról.


 

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése még 2016 év végén határozta el, hogy létrehozza a város Köznevelési Tanácsát. Ez 2017-ben meg is valósult és dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere javaslatára, évente legalább kétszer ülésezik a tanács.

 

A város is segíti a köznevelési intézményeket

 

– Minden felvetést érdeklődéssel várunk, gyakorlatilag a mi részünkről, az önkormányzat részéről az a kérdés, hogy miben tudunk segíteni, hozzá tenni, erősíteni, kiegészíteni azt amit ma már állami fenntartásban működő iskolák végeznek – mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármester.

Gaszperné Román Margit, a Nyíregyházi Tankerületi Központ igazgatója és Gurbánné Papp Mária a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója tájékoztatást tartottak a 2017/2018-as tanévkezdés tapasztalatairól.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

 

Kiemelt a szakképzés népszerűsítése

 

– A Nyíregyházi Szakképzési Centrum beszámol a Köznevelési Tanács előtt a tanévkezdés aktuális feladatairól, arról, hogy hogyan kezdődött a tanév a tíz iskolában. Azt tudom elmondani, hogy mind a tíz iskolában zavartalanul, zökkenőmentesen elindult a tanév. Közel 8000 tanulót iskoláztunk be, ez azt jelenti, hogy nappali rendszerben 6000 és közel 2000 fő az, aki felnőttoktatásban tanul az iskoláinkban. Nagyon örülünk ennek az eredménynek, nagyon sok aktuális feladatunk van, a statisztika és egyéb feladatok, de mindemellett kiemelt feladatként kezeljük a szakképzés vonzóvá tételét, a pályaorientációs tevékenységeket egészen az óvodás kortól, hiszen felgyorsult a világ, olyan szakképesítéseket fognak tanulni a ma óvodás gyerekek, amelyeket még mi magunk sem ismerünk – mondta el Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Az ülésen részt vett Dr. Erdélyi Ágnes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sánta Kálmán Szakkórházának osztályvezető főorvosa is, aki a fiatalok drog, illetve alkohol szokásairól tartott előadást.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

 

Észrevétlenül épül be az alkohol és dohányzás a fiatalok életébe

 

– 2015-ben volt egy ifjúság kutatás a megyében, ami több mint 700 fiatalnak a bevonásával készült és az derült ki, hogy sokkal nagyobb problémát jelent az alkohol fogyasztás, illetve dohányzás korán elkezdett szokása, mint a drogoknak a kipróbálása. Mi ebben az évben tavasszal megismételtük ezt a kutatást, illetve nem ugyan ezeket a kérdéseket, arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen attitűddel állnak a szerhasználathoz a fiatalok. Egy kisebb esetszámmal dolgoztunk, 250 fiatalt vontunk be és ott is az jött be, hogy az alkohol fogyasztás nagyon természetesen épül be a fiatalok életébe – mondta el dr. Erdélyi Ágnes a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sánta Kálmán Szakkórházának osztályvezető főorvosa.

Dr. Erdélyi Ágnes hozzátette, a pedagógusok szerepe nagyon nagy a fiatalok életében, ők azok akik nap mint nap találkoznak a gyerekekkel a szülőkön kívül és észrevehetik, ha megváltozik a diákuk viselkedése. Az eseményen előadást tartott Lengyelné Pogácsás Mária a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője is a köznevelési intézményeket érintő, gyermekjóléti rendszerben történő változásokról.

 

Kanócz Rita