A települések klímastratégiájáról rendeztek konferenciát

2016 volt az eddigi legmelegebb év a mérések kezdete óta. Ez áll a Meteorológiai Világszervezet (WMO) napokban frissen közzétett jelentésében. Nemcsak a globális hőmérsékleti csúcs adhat aggodalomra okot. A tengerfelszín átlagos vízhőmérséklete szintén globális rekordot ért el, az Északi-sark jégkiterjedése az év legnagyobb részében az átlag alatt volt, a légköri szén-dioxid folyamatosan csúcsokat dönt, vagyis egyre nyilvánvalóbb az emberi tevékenység klímát befolyásoló hatása. Az éghajlat világszintű alakulásával párhuzamosan egyértelmű változások mutathatók ki a Magyarországi hőmérsékleti és csapadékviszonyokban is. A megváltozott időjárási jelenségek környezeti következményei, az erőforrások korlátozottsága és az ezekkel járó társadalmi változások a szakemberek és az önkormányzatok figyelmét egy fenntarthatóbb településmanagement szükségességére irányították rá. A Klímabarát Települések Szövetsége azért jött létre, hogy megkönnyítse, segítse helyi, települési szinten az elkerülhetetlen változáshoz történő alkalmazkodást, a kihívásokra történő felkészülést. Jelenleg közel negyven önkormányzat alkotja a közösséget.

 

Egységes stratégia

 

Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke úgy fogalmazott, a céljuk az, hogy minden egyes magyarországi településnek legyen egy olyan fenntarthatósági stratégiája, amely beépül a mindennapokba, legyen az az egészségügy, a várostervezés, az építészet, a zöldfelület kezelés.

További képekért kattintson a fotóra!

Szerintük csakis így maradhat meg egy olyan településszerkezet, ami biztosítja az ott élő embereknek hosszú távon a megélhetést, a munkát, a családalapítást.

 

Kölcsönös segítség

 

A szövetség az egységes szerkezetű klímastratégiák és módszertani útmutatók kidolgozása céljából rendezett konferenciát az Észak-Alföldi Régióbeli önkormányzatok, szakmai és civil szervezetek, vállalkozások, kutatóműhelyek képviselői részére. A programon szó esett az agrárium és a vízügy kihívásairól, a civil szervezetek szerepéről és a vállalkozói szektor lehetőségeiről. Az általános módszertani programok és a megyei klímastratégia megalkotása kölcsönösen segíthetik egymást. Szuhóczky Gábor, az Integráció a Minőségi fejlesztésért Alapítvány elnöke, aki részt vesz a megyei klímastratégia kidolgozásában is, elmondta, már most kaptak szakmai anyagokat, táblázat mintákat, eljárás rendeket, amiket elkezdtek feldolgozni, miközben ezekről folyamatosan egyeztetnek a civil szervezetekkel és az önkormányzatokkal is a megyében.

 

Veszélyeztetett régió

 

Az Észak-Alföldi Régió Magyarországon ma az éghajlatváltozás hatásainak leginkább kitett terület. A következő évtizedben akár 2 Celsius-fokot meghaladó átlaghőmérséklet változás is lehetséges a térségben. Ez mind a mezőgazdaságban, mind az egészségügyben, mind pedig az általános városi létben jelentős változásokat okozhat és igen szélsőségen ingadozásokra adhat lehetőséget.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)