A Müpában ünnepli Mozart születésnapját a Cantemus Kórus

Ex oriente lux: keletről érkezik a fény. A magyar énekkari kultúrában mindenképpen. Több mint negyvenesztendős múltra tekint vissza a Nyíregyházi Cantemus Kórus, amelyet immár hosszú ideje az ország egyik legizgalmasabb és legeredményesebb vokális műhelyének tart a közvélemény. Alapítója, a rendkívüli elkötelezettségéről ismert Szabó Dénes 1975-­ben a Kodály Zoltán Általános Iskola fiatal tanáraként az intézmény névadójának szellemiségében fogta össze a gyerekeket, hogy részesüljenek abban a lelki táplálékban, amelyet – az együttes számára ars poeticává vált Kodály-­idézetnek megfelelően – csak a zene képes nyújtani.

A siker minden várakozást felülmúlt: szinte végig böngészni is hosszú lenne azt a listát, amely az énekkar nemzetközi eredményeit sorolja fel.

A kiváló pedagógiai munkáról pedig a növendékek utóélete is tanúskodik, az egykori kórus tagokból alakult meg 1986-­ban a Pro Musica Leánykar, majd több alkalmi fellépés után 1998­-ban a Cantemus Vegyeskar, melynek karnagya az alapító fia, Szabó Soma lett.

Az együttesek repertoárja igen sokszínű – ahogyan az a koncertprogramon is látszik –, a zenetörténet valamennyi korszakából adnak elő műveket, számos felvételük is megjelent, a 2017/18-­as évadra pedig a Müpa az évad együttesének választotta őket. Az est műsora a 18. századtól napjainkig terjed. Elsőként Mozart Vesperae solennes de confessore című műve hangzik el  ezt a kompozícióját a zeneszerző liturgikus célra írta, a salz­burgi dóm számára. Ezután két közkedvelt kortárs zeneszerző alkotásai csendülnek fel.

Az In te Domine speravi címet viselő darabja alkalmi opus: Szabó Dénes hetvenedik születésnapjára készült, előadóapparátusa eredetien és leleményesen kombinálja a kórusmuzsikát és a kamarazenét: fuvola, cselló, zongora és leánykar szólaltatja meg a kompozíciót.

A brit John Rutter Gyermekek miséje című öttételes alkotása eltér a hagyományos, liturgikus szövegtől, a zeneszerző angol költők verseit is feldolgozta benne. Rutter másik műve, a Himnusz a fény teremtőjéhez a neves angol egyházi zeneszerző, Herbert Howells előtt tiszteleg, szövegét pedig 16–17. századi költemények alkotják.

A koncert további közreműködői a Budafoki Dohnányi Zenekar és énekes szólisták lesznek, akiket szintén sokoldalúságukról ismerhet a közönség. Szemere Zita, Balogh Eszter, Megyesi Zoltán és Blazsó Domonkos operai szerepléseik mellett a koncertpódiumnak is gyakori vendégei, így minden bizonnyal ezúttal is emlékezetes pillanatokat köszönhetünk majd nekik ezen a lélekemelő koncerten.


Forrás: papageno.hu