A Lengyel-Magyar Barátság Napja Minsk Mazowieckiben

Az előadás elején a lengyel zenészek a magyar és a lengyel Himnusszal köszöntötték a résztvevőket. Az ünnepi szónokok, dr. Tischler János, a Varsói Magyar Intézet, Leszek Celej, a 7. ulánusezred emlékmúzeumának igazgatója, továbbá az iskola igazgatónője és a polgármester egyaránt kiemelték a hely fontosságát, minél fiatalabb korban kell megismerkedni a lengyel-magyar barátság eseményeivel, szereplőivel, a kapcsolat fontosságával.
Ezen ünnepség keretében vehettem át Leszek Celejtől, a 7. ulánusezred emlékmúzeumának igazgatójától, a Mazóviai Vajdaság kitüntetését, a Mazóviáért Emlékplakettet.

A Lengyel-Magyar Barátság Napja azután a 7. ulánusezred múzeumában folytatódott, ahol megnyitottuk az Istennel a hazáért és a szabadságért – II. Rákóczi Ferenc Magyarország hőse című vándorkiállítást. Ezt a tárlatot közösen állítottuk össze a Varsói Magyar Intézettel, a varsói Állami Régészeti Múzeummal, úgy, hogy a fotóanyag nagy részét a Jósa András Múzeum adta, a technikai munkákat pedig a régészeti múzeum végeztette el. A kiállítás végigköveti Rákóczi életútját Borsitól Rodostón át Kassáig, végleges nyughelyéig, közben részletesen ismerteti, a lengyelek számára is érthetően, a magyarországi eseményeket, a szabadságharc állomásait.
Ahogyan azt Marek Zalewski, a kiállítás kurátora elmondta, még ebben az évben számos lengyel városban szeretnék ezt a kiállítást bemutatni, majd végleges helyén, a szlovákiai Borsiban állítják ki 2016 tavaszától.

Bene János