A jelnyelvi kesztyűtől az izomfeszítéses vezérlésig

A XXII. Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás a hazai, és a határon túli kutató és innovatív fejlesztő diákok seregszemléje. A #Bánkirobot Műhely ez évben is nagyon izgalmas, újszerű fejlesztéseket hozott magával, és a Zentai Tehetséggondozó Gimnáziummal együtt a két legnépesebb küldöttséget adta.

 

A Bánkirobot Műhely bemutatott projektjei

Jeltolmács kesztyű

Alkotó: Tóth Bence

A jeltolmács kesztyű egy jelnyelvi szinkrontolmács, melynek segítségével a beszéd- és a halláskárosult emberek a jelnyelvvel úgy tudnak kommunikálni, hogy a jelelt szöveget felolvasva hallják. A kesztyű segítségével a siket emberek képesek lehetnek mindennapi ügyeket intézni például a bankban, az autószerelőnél. Megkönnyítheti a siket emberek társadalmi integrációját, a halláskárosultak foglalkoztatását, munkába állását.

Sokszor mi „egészséges” emberek érezzük egy sérült emberrel találkozva, hogy mi vagyunk „mások”, segítségre szorulunk, ha kommunikálni szeretnénk velük vagy közelebb kerülni hozzájuk. A kesztyű másik célja, hogy viselője képes legyen kommunikálni azokkal az emberekkel is, akik nem ismerik a jelnyelvet.

Vízalatti kutatórobot segíti a víztakarékos technológia alkalmazását

Alkotók: Zsigó Miklós, Szemerszki Bálint, Tóth Bence

A távirányítással működő kutatórobot megkönnyíti a víz alatt infrastruktúra állapotának figyelemmel kísérését, és jelentős költségcsökkentést tesz lehetővé például a tározókat üzemeltető cégek számára.

Különböző eszközök vezérlése EMG-vel

Alkotó: Vas Bertalan

A elektromiográfia az orvosi diagnosztikában használatos eljárás. Az izmok összehúzódásakor keletkező nagyon kicsi elektromos jelek érzékelésével azonban eszközöket is vezérelhetünk. A fejlesztő képes izomfeszítéssel vezérelni a számítógépes prezentációját, távolról bekapcsolni a televíziót vagy egy lámpát. Az így elkészített robotkéz már szorításra is alkalmas.

 

A verseny eredménye

 

Tóth Bence a magyar küldöttség tagjaként részt vesz a Fortalenzában (Brazília) megrendezendő világkiállításon. A szervezők sajnos csak egy repülőjegyet biztosítanak. (http://www.esi2017.com.br/)

Vas Bertalan különdíjasként meghívást kapott egy olyan kiállításra, amely 2017. szeptember végén a Google Ground-on mutatja be a modern technológiákat.

A #Bánkirobot Műhely minden versenyzője meghívást kapott a MILSET International Science Camp elnevezésű táborába, amely 2017. augusztus végén lesz Budapesten. A tábor programja különösen izgalmas, hiszen látogatást tesznek a Prezinél, bepillantást nyernek a vezetőnélküli autók fejlesztésébe és a Mercedes gyárban a gyártás folyamatát is végig követhetik. A tábor során a résztvevők közösen fejlesztenek, és tesztelnek egy mobil alkalmazást.

A mentortanár Teheséggondozási Nívódíjat kapott.

Zsigó Zsolt