A Hősök temetője is bekerült a Települési Értéktárba

14 nemzet katonái, közel 3 ezren nyugszanak az 1915-ben alapított temetőben. Magyarok, bosnyákok, csehek, horvátok, lengyelek, montenegróiak, németek, olaszok, oroszok, osztrákok, románok, szerbek, szlovének és ukránok. Itt alusszák örök álmukat.

 

Páratlan érték

 

Az első világháború óriási emberáldozatokat követelő harcai során a frontról visszatérő vasúti szerelvények ezrével hozták az országban a sebesülteket. Ellátásukra a határhoz közeli nagyobb városokban szükségkórházakat rendeztek be. Nyíregyházán 1914 novemberében egy 50 épületből álló barakk-kórház építésébe kezdtek, a mai temető elődjét mellette alakították ki. 1916-tól hivatalosan is Hősök temetőjének hívják. Az emlékhely nem véletlenül került be a Települési Értéktárba. A hősök tettei ugyanis páratlan értéket képviselnek. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Közel háromezer hősi halott nyugszik itt. Azonosítottak jó részt, de vannak olyanok is, akiknek a neve a múlt homályába vész. Ők maguk is és az a tett, amit a háborúban véghezvittek, óriási értéket képvisel. Az önfeláldozásuk az áldozatvállalásnak a legmagasabb foka, amely bizonytalan, hogy megéri-e a jövőben... Mindenképpen szükséges az, hogy a jelen generációi és a jövő nemzedéke ezt az értéket és az érték képviselőjét, a temetőt megismerjék – emelte ki előadása elején Róka Zsolt, a Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója.

 

Új értékeket várnak

 

A nyíregyházi Települési Értéktárba folyamatosan várják a városlakók javaslatait. A tervek szerint hamarosan a könyvtár Helyismereti Gyűjteménye is a helyi értékek sorát gyarapíthatja. 

– Nagyon örülünk neki, hogy a Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményét is javasolták az értéktárba – mondta Tomasovszki Anita, a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság elnöke. Helyismereti Gyűjteményünkben ugyanis olyan kincseket őrzünk, amelyek szorosan kapcsolódnak a városhoz. Móriczra gondolok vagy Krúdy Gyulára. Gyűjteményünkben ugyanis eredeti kiadású kéziratok, könyvek, dokumentumok is megtalálhatók.

Az Értékes Esték résztvevői ez alkalommal egy előadás keretében ismerhették meg a Hősök temetője történetét, továbbá érdekességeket is hallhattak a felújítás körülményeiről is.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)