A gyűrűk urai és hölgyei

Noha még az igazi esküvői szezon messze van – a trendek évek óta azt mutatják, hogy a legnépszerűbb hónapok a házasságkötésre a májustól szeptemberig tartó időszak –, ennek ellenére sok szerelmes párnál már javában tart a készülődés a nagy napra. Persze, akik még csak most döntötték el, hogy összekötik életüket, azok sem késtek el semmivel. A házasságkötési szándékot a kitűzött időpont előtt egy évvel már be lehet jelenteni, de a kötelező várakozási idő 30 nap. Az úgynevezett időpontfoglaláshoz személyazonosító okmányra (útlevél vagy személyi igazolvány) és lakcímkártyára, valamint születési anyakönyvi kivonatra van szükség. Akinek nem első házassága, annak igazolnia kell az előző házasság megszűnését is. Ha valaki nem magyar állampolgár, akkor az állampolgárságának megfelelő országból tanúsítványt is kérnek az anyakönyvi hivatal munkatársai.

 

AKÁR KÜLSŐ HELYSZÍNEN IS

 

Nyíregyházán továbbra is a Zrínyi Ilona utca 7. szám alatti házasságkötő teremben lehet házasságot kötni, vagy előzetesen egyeztetett időpontban – külön kérelemre – a városháza dísztermében. Külső helyszínen kizárólag szombaton délután tartanak ceremóniát.

– Az elmúlt fél évtizedben 500 fölött stabilizálódott a házasságkötések száma Nyíregyházán. Tavaly 20 alkalommal többször mondták ki a boldogító igent a szabolcsi megyeszékhelyen, mint 2014-ben. Összesen 535 házasságkötést celebráltak, ebből 19-et külső helyszínen – tájékoztatta lapunkat Veres Ágnes, az anyakönyvi hivatal csoportvezetője, aki hozzátette, már idén is voltak házasságkötések Nyíregyházán. Hét párt adtak össze, az első ceremónia január 6-án volt. 2016-ra pedig már 194 pár bejelentkezett. A tájékoztatás során megtudtuk, a házassági névviselési szokások különösebben nem változtak az elmúlt évekhez képest. A férfiak esetében még mindig ritka, hogy házastársuk nevét felvegyék. A nők esetében a leggyakoribb a születési családi névhez kapcsolt -né, plusz a saját születési családi és utónév neve (pl. Kissné Nagy Katalin).

 

ZSELYKÉK ÉS ÁRONOK

 

Szerencsére nemcsak a házasságkötések száma növekszik a szabolcsi megyeszékhelyen, hanem egyre több gyermek is születik. A csoportvezető elmondta, 2015-ben 3562 születést anyakönyveztek. Noha pontos statisztikát nem vezetnek a névadási szokásokról, de tapasztalataik szerint az Áron, a Dominik, a Márk, a Patrik és a Noel fiúnevek a leggyakoribbak. Leánynevek közül pedig a Zselyke, az Anna, a Csenge, a Hanna és az Emma.

 

MUNKAIDŐBEN DÍJMENTES

 

A Zrínyi Ilona utca 7. szám alatti házasságkötő teremben munkaidőben díjmentes a házasságkötés. Munkaidőn túl, illetve szombati napokon 8 ezer forint + áfát kell a városháza pénztárába befizetni és a befizetéskor kapott számlát bemutatni. Vasárnapi házasságkötésre nincs lehetőség. A városháza dísztermében, illetve külső helyszínen kötendő házasság esetén 50 ezer forint + 8 ezer forint + áfát kell megfizetni.

 

A NÉVVÁLASZTÁS DILEMMÁJA

 

Az esküvői névválasztás dilemmája elsőre lényegtelennek tűnhet, pedig fontos kérdés, hiszen a menyasszonynak döntenie kell, hogy hogyan viselje tovább nevét. Ma már több lehetőség közül is választhatnak a párok.

1. A feleség a házasságkötés után
– Kizárólag a maga teljes, lánykori nevét viseli, pl.: Nagy Noémi.
– A férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, pl.: Kiss Gézáné Nagy Noémi.
– A férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez kapcsolja hozzá saját teljes nevét, pl.: Kissné Nagy Noémi.
– A férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét, pl.: Kiss Noémi.
– A férj családi neve a házasságra utaló toldással, pl.: Kiss Gézáné.

2. A férj a házasságkötés után
– Kizárólag a maga teljes nevét viseli, pl.: Kiss Géza.
– A felesége családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét, pl.: Nagy Géza.

3. A férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként családi nevüket is összekapcsolja, pl.: Nagy-Kiss Noémi vagy Géza vagy Kiss-Nagy Noémi.

Bruszel Dóra

(Fotó: Trifonov Éva)