95 éves a Szent Imre

1921. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit Nyíregyháza második fiúgimnáziumaként a Királyi Katolikus Főgimnázium. Az első tanévet 69-en kezdték el. Három évvel később új irányt és új nevet kapott az iskola, humanisztikus gimnázium lett. Ekkortól ragadt rá a Kirkat elnevezés is. Az intézmény alapítása óta többször váltott székhelyet, míg végül mai helyére került. A jubileum alkalmából diákok és pedagógusok közösen helyezték el az emlékezés koszorúit az intézmény első épületénél.

 

Fontos az egyházi nevelés

 

Az eseményen jelen volt dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, aki köszöntő beszédében az egyházi nevelés jelentőségét hangsúlyozta. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Mivel az oktatás a keresztény társadalmakban egyházi kézben volt legfőképpen, a bevett történelmi vallások egyházai oktatták a fiatalokat a jóra, éppen ezért az egyházi nevelésnek nagyon fontos szerepe van. Másrészt pedig azt hiszem, hogy a mai világunkban a hitéletnek még fontosabb szerepe van, mint amilyen eddig is volt, és az a keresztény Európát és a keresztény Magyarországot is csak erősíti, ha vannak akár katolikus, akár más vallású iskolái – mondta az alpolgármester.

 

Élő örökség

 

Az idén 95 esztendős Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda az egykori intézmény szellemi örökségét továbbfolytatva oktatja, neveli diákjait. 

– Erkölcsös polgárokat nevelni, természetesen vallásos-hazafias alapon, szólt a Királyi Katolikus Gimnázium jelmondata – emeli ki Megyesi Mária, a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és AMI igazgatója. – Mi pedig megalkottuk a saját jelmondatunkat: István hitével, Gizella szeretetével, Imre tisztaságával. Tehát a hit alapján egy erkölcsi tisztaságot szeretnénk a jövő polgáraiba táplálni. A mai világban a szeretet egy olyan általános elv, ami mindenki számára fontos, ha ez a hit alapján áll, akkor egy olyan erőt nyer, amelynek megvalósítása sokkal biztosabb és stabilabb, mint ha polgári erényként próbálnánk a szeretetet bemutatni, megélni, adni a gyerekeinknek – tette hozzá az intézmény vezetője.

 

Kondipark

 

Ünnepi szalagvágás nyitotta meg a jelképes kaput az ifjúság előtt az újonnan épült szabadtéri kondiparkban. A létesítményt a 95 esztendős jubileumhoz kapcsolódva adták át a diákságnak, azzal a céllal, hogy a lelki nevelés mellett egy kis szellemi felfrissülést nyújthasson számukra.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)