6 másodperc alatt minden eldől...
Kedves Olvasók, számoljunk együtt! 1... 2... 3... 4... 5... 6... Mit gondolnak, mire elég 6 másodperc? Arra, hogy az ABC-ben észrevegye a pultos, ha koszos a körmünk és zsíros a hajunk, vagyis hogy igénytelenek vagyunk... arra, hogy ha reggel még félálomban köszönés nélkül megyünk el a szomszéd néni mellett, úgy ítélje meg, hogy udvariatlanok vagyunk... arra, hogy ha a megszokottnál tovább tartjuk tekintetünket egy számunkra vonzónak tartott hölgy dekoltázsán, tolakodónak gondoljanak...

Kedves Olvasók, 6 másodperc alatt kemény ítéletek születhetnek embertársaink fejében... a jó hír azonban az, hogy a rólunk alkotott kép befolyásolható.

Kutatások igazolják, hogy a találkozások első 6 másodpercében eldől, hogy szimpatikusak vagyunk-e a másik fél számára. Éppen ezért nem mindegy, hogy ez az időtartam milyen képet közvetít rólunk. Néhány alapszabály betartásával azonban könnyedén kialakíthatjuk a vágyott pozitív benyomást. Nézzük, mindezt hogyan használhatjuk fel az állásinterjún.

 

Már otthon készülj!

 

A meghallgatásra már az otthonunkban készülnünk kell. Gyűjtsünk minél több információt a kiválasztott cégről. Gyakran elegendő, ha megnézzük a vállalat honlapját és onnan tájékozódunk. A jó benyomás biztosan garantált, ha a megfelelő öltözékben, jólápoltan jelenünk meg.

 

Az illatfelhő nem nyerő

 

Mindkét nem esetében kötelező a tiszta, rendezett hajviselet, a feltűnő frizurát kerüljük. Hölgyeknél a smink fontos eleme a megjelenésnek, ma már az ízlésesen elkészített, szolid make up megjelenésünk tökéletes kiegészítője, így az állásinterjúra is sminkeljünk, de ne essünk túlzásokba. A hatalmas, színes műkörmök és az illatfelhő a legtöbb állásinterjún nem keltenek jó benyomást.

 

Egyszerű és nagyszerű

 

Ha csak nem divattervezői vagy divat közeli állást pályázunk, ruházatunk is legyen visszafogott, letisztult. Lehetőleg olyan ruhát vegyünk fel, mellyel alkalmazkodunk a választott munkahely környezetéhez. Hölgyeknél kerülendő a miniszoknya, a túl mély dekoltázs, az átlátszó blúz, a túl sportos ruházat. Javasolt a kosztüm, mely nem rikító színű. A cipő megválasztásában nagyobb szabadsággal rendelkeznek, mint az urak, de kerülniük kell a túl lapos, vagy magas hölgyek esetén a túlságosan magas sarkat.

 

A sötétszürke nem a szürkeség jele

 

Uraknál fontos a visszafogott, de elegáns és kulturált megjelenés. Lehetőleg öltöny, vele harmonizáló inggel és nyakkendővel. A sötétszürke öltöny mindig nyerő. Az öltönyhöz megfelelő cipő kiválasztása is nélkülözhetetlen. A cipő tisztaságára ügyelni kell, továbbá a fehér zokni a sötét nadrághoz tilos! Természetesen a kiegészítőkre is az egyszerűség vonatkozzon. Közepes vagy kisméretű táska hölgyek esetében. Urak többnyire táska nélkül jelenjenek meg.

 

A pontosság fontossága

 

Kedves Jelentkezők! Az állásinterjúra illik pontosan érkezni, késni tilos! A meghallgatás előtt némítsuk le vagy kapcsoljuk ki mobiltelefonkészülékeinket. Határozottan mutatkozzunk be és fontos a megfelelő kézfogás is, ugyanis mindkettő árulkodik személyiségünkről. A megnyerő kézfogás nem laza, de nem is túl erős. Az interjúztató nevét mindenképpen jegyezzük meg (legalább a keresztnevét), jól jöhet még a későbbiekben. Legyünk udvariasak, de ne vigyük túlzásba. Akkor üljünk le, amikor az interjúztató (férfiak női interjúztató esetében később), ne tegyük keresztbe a lábunkat, illetve ne üljünk terpeszben sem. A lábunkat rakjuk egymás mellé és húzzuk ki magunkat!

 

Árulkodó mozdulatok, beszélő test

 

Nem is hinnénk, mekkora szerepet játszik az állásinterjú során a testbeszéd. A testünk által közvetített jelzések sokszor ellentmondanak az általunk elhangzottaknak. Éppen ezért, bármennyire is izgulunk, igyekezzünk nyugalmat erőltetni magunkra. Ne tördeljük a kezünket, ne piszkáljuk a hajunkat, orrunkat, ruházatunkat. A metakommunikációs jelzésekre is érdemes odafigyelni, hiszen pszichológusok kimutatták, hogy környezetünk az érzéseinkről és magatartásunkról szóló jelzéseket a következők alapján észleli: 7 százalékban a szavainkból, 38 százalékban a hangunk, 55 százalékban pedig arckifejezésünk alapján.

 

Mosolyogj, felvehetnek!

 

Kedves Olvasók, elcsépeltnek tűnhet, de igaz, a szem tényleg a lélek tükre. Ez az állítás még inkább valós az állásinterjú alatti beszélgetésen. A domináns személyiségű emberek egyenesen a másik szemébe néznek, a kevésbé határozott emberek elfordítják a tekintetüket. Tehát mindenképpen jó benyomást kelt, ha a partner szemébe nézünk, de ne bámuljuk folyamatosan. Még egy hasznos tanács... a mosoly csodákra képes, jó benyomást kelt, oldja a feszültséget... s még az is elképzelhető, hogy segítségével a jövő is megnyerhető... legalábbis a munka frontján.

Piszár Tünde