1956-os megemlékezések és programok

Pénteken reggel fél kilenckor a Sóstói úton, a volt ÁVO-s épületnél kezdődik a megemlékezések sorozata, majd koszorút helyeznek el Nagy Imre, Szilágyi László, Dandos Gyula, Bán István, dr. Babicz Béla és Rácz István emléktáblájánál, valamint a Büntetés-végrehajtási Intézetnél. Az '56-os megemlékezés délután 13 órakor az Északi temetőben, a mártírok síremlékénél, majd a kopjafánál folytatódik.

Az '56-os forradalom emlékére Oroson pénteken délután 17 órakor tartanak ünnepséget, majd fáklyás felvonulással indulnak Bíró Sándor emléktáblájához.

Nyíregyháza város központi megemlékezése vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődik a Hősök terén. Ünnepi beszédet mond Jászai Menyhért alpolgármester, majd Ünnepi harangok imára kondulnak címmel a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium diákjai adnak műsort. Az ünnepség koszorúzással zárul.

A Jósa András Múzeum rendhagyó kiállítással tiszteleg az 1956-os forradalom 60. évfordulója előtt. Az oroszok „még” a spájzban vannak című időszaki tárlat nemcsak az októberi-novemberi eseményeket dolgozza fel, hanem foglalkozik a forradalmat kiváltó eseményekkel, a nép haragjához vezető úttal, és azokkal a történésekkel, amelyek 1956 őszén kavarták fel az emberek életét Magyarországon. Így részleteket tudhatnak meg a látogatók a második világháború utáni helyzetről, az államosításról, a Rákosi-korszakról. A kiállítás fókuszában az 1956-os események nyíregyházi történései állnak. A múzeum október 23-án, vasárnap déltől családi programokkal is várja a látogatókat Kossuth címert akarunk címmel. Lesz kvízjáték, ügyességi próba, jelvénykészítés, korabeli fegyverbemutató, majd léggömbökben küldenek üzenetet 1956 hőseinek.

A Nyíregyházi Televízió vasárnap közel hatórás exkluzív összeállítással tiszteleg a hősök emléke előtt az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján eredeti felvételekkel, szemtanúkkal, szakértőkkel. Köztük olyan interjúkkal, riportokkal, amik egyben még soha nem voltak láthatóak, és melyek jelentős részét Szitha Miklósnak, a Nyíri Amatőr Filmklub egykori vezetőjének, filmesének köszönhetünk.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: archív)