VIDOR Fesztivál – Boban Markovictól Péterfy Borin át a The Biebersetig
A VIDOR fesztivál zenei programja ezúttal is magas színvonalú, és rendkívül változatos lesz, hiszen a hazai kedvencek mellett a világ szinte minden tájáról érkező zenekarok lépnek majd fel augusztus 26-tól szeptember 3-ig Nyíregyházán.

 A városháza előtti Kossuth téren a közönség láthatja és hallhatja a világhírű szerbiai Boban Markovic Orkestart, a mexikói Los de Abajot, a francia Sergent Garciát, valamint az afrikai Maliból érkező Songhoy Blues együttest. A hazai művészek közül a fesztiválra várják Rúzsa Magdit, Szabó Balázs Bandáját, Péterfy Borit, a Love Bandot, a Honeybeastet, a The Bieberset, és a Budapest Bárt is.

 

Besh o droM (Augusztus 26. 19.00)
Az 1999-ben alakult Besh o droM zenekar a magyar, balkáni, cigány illetve a közel-keleti tradicionális zenéket ötvözi a modern zenével. Egyedi hangzásvilágukat a különböző zenei stílusok sajátos feldolgozásának és modern hangszerelésének köszönhetik. 16 éve járják a világot, több mint ezer sikeres koncertet adtak, Ázsiában, Ausztráliában, Afrikában, Amerikában. Visszatérő vendégek Európa majd minden színpadán. Öt platina lemez büszke tulajdonosai.

 

Sergent Garcia (Augusztus 26. 20.30)
A spanyol-francia identitású énekes-zeneszerző Bruno Garcia, alias Sergent Garcia által csak „salsamuffin”-nak keresztelt zene mindent ötvöz, ami a zenében napfényes: reggae, salsa, karibi ritmusok, bossa nova, mindez ráépítve egy kis polgárpukkasztó punkra. A számok pörgősek, könnyedek, mégis tele vannak üzenettel, és nem mellékesen: mindenkit táncra hívnak. Az egész karibi térség színes világa fog megelevenedni a VIDOR színpadán.

 

KiSTeHéN (Augusztus 27. 19.00)
A 2002-es Én a kistehén Sziget-reklámmal indult útnak, azóta pedig nagy utat járt be Kollár-Klemencz László zenekara. Eddigi lemezeiken rendre volt egy-két országos sikerű sláger, gondoljunk csak a Szájbergyerek-re, amit az ovisoktól a nyugdíjasokig mindenki ismert, vagy a mulatozós Szerelmes vagyok minden nőbe című dalaikra. 2014 végén jelent meg legfrissebb anyaguk Szomjas Nők címmel, amelyet úgy jellemeztek, hogy „minden eddigi munkájuk közül is a legszerethetőbb”. 2016 tavaszától az új lemez elkészültéig egy úgynevezett „Best of Kistehén” műsorral koncerteznek. Számos díj és külföldi meghívás mellett, a zenekar 2013-ban elnyerte a Transilvanian Music Awards-on az „év alternatív együttese” címet Erdélyben.

 

Los de Abajo (Augusztus 27. 20.30)
Amikor 1998-ban a Talking Heads alapítója David Byrne először hallotta az együttest, tudta, hogy ez a banda hírnévre van ítélve. S valóban, 20 évvel a megalakulásuk után a Los de Abajo még mindig a világzenei szféra meghatározó alakja. 2014-ben megjelent lemezük a „Mariachi Beat” több mint zene, inkább egy forradalmi kiáltvány, hiszen visszanyúlva gyökereikhez, a kulturális globalizáció ellen is tüntetnek, ezzel az ízig-vérig sajátos mexikói zenével. Ugyanakkor a „mariachi” muzsikát jól kombinálják a rock, a ska, a cumbia és a reggae ritmusaival, egy erőteljes hangzást hozva létre.

 

Talamba (Augusztus 28. 19.00)
Az együttes tagjai diákként találkoztak és barátkoztak össze még 1999-ben Debrecenben, ahol mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatói voltak. Az együttes neve egy délszláv eredetű hangszer: cserépdob, amelyet párban használtak. Koncertjeiken éppúgy találkozhatunk Bach fúgáinak vagy Muszorgszkij „Egy kiállítás képei”-nek crossover változatával, mint az Ibériai-félsziget, Tahiti vagy Brazília dallamaival, népdalokkal vagy éppen az afrikai törzsek ritmusaival. Zenei jelenlétük nem merül ki a koncertezésben: a fellépések mellett kultúrmissziójuknak tekintik, hogy a gyermekeket is megismertessék a zenével, a hangszerek világával. Évente több mint 20 000 - jellemzően hátrányos helyzetű – aprósághoz viszik el a zenét, akikkel a közös muzsikálás élményében osztoznak.

 

Rúzsa Magdi (Augusztus 28. 20.30)
Rúzsa Magdi Artisjus- és Fonogram díjas énekesnő, pályája 2006 óta töretlenül ível felfelé. Többszörös arany és platina lemezes, számtalan díj és elismerés tulajdonosa. 2007-ben az Eurovíziós Dalverseny 9. helyezettje, és szerzői különdíjasa volt. 2011. november 16-án bemutatott „Magdaléna Rúzsa koncert vallomásokkal” estjét eddig 60 ezer ember látta, mely a Pesti Színház repertoárjában immár ötödik évada látható. 2015-ben indult az Angyal mellettem duett-turné Presser Gáborral, eddig 16 városban mutatták be nagy sikerrel előadásukat. Egyszer, Szerelem, Nélküled, Ég és föld, Április, Tejút… Az elmúlt évek legnagyobb slágerei, melyek közül reméljük minél több elhangzik majd a VIDOR Fesztiválon!

 

Barrio Latino (Augusztus 29. 19.00)
A 2008-ban létrejött Barrio Latino az első magyarországi timba zenekar, magyar és latin-amerikai zenészek közreműködésével. A formáció 2013-ban indult újra, ekkor csatlakozott a zenekarhoz a Hondurasból származó énekes Mario Ochoa is. A „Con Clave Y Tambó” című daluk rövid idő alatt bejárta az egész világot, Perutól Japánig több mint 50 országban táncol rá a salsa közösség. A Youtube-on sorra kezdtek feltűnni az olyan videók a világ minden tájáról, amiben a Barrio Latino zenéjére táncolnak. A rajongóktól kapott videókból egy összeállítás is készült, amiben 15 ország táncosai szerepelnek.

 

Magashegyi Underground (Augusztus 29. 20.30)
A 2007-ben alakult zenekar énekesnője a Megasztár harmadik szériájából ismert Bocskor Bíborka. 2010-ben megjelent debütlemezüket (Ezer Erdő) több kislemez is megelőzte (Szeplős Váll, Szívtakarítás, Ezer város). A zenekar a nyíri fesztiválok, egyetemi rendezvények állandó résztvevője, emellett rendszeresen adnak klubkoncerteket országszerte. 2011 óta 3 alkalommal léptek fel a Művészetek Palotájában, ahol teltházas koncertjeiken szimfonikusokkal, ütősökkel, és kórussal kiegészülve adták elő saját dalaikat. Az idei VIDOR Fesztivál egyik izgalmas, új színfoltjaként adnak koncertet a Kossuth téren.

 

Bohemian Betyars (Augusztus 30. 19.00)
A Bohemian Betyars 2009 hajnalán alakult, amikor egy bor- és pálinkadelíriumban eltöltött este árokban ébredős másnapján, Miskolc fattyai kitalálták, hogy együtt fognak zenélni. A cél mindenki számára egyértelmű volt: minél messzebb terjesszék a sírva vigadás életérzését. Az önmagukat speed-folk freak-punknak nevező együttes zenéje egy új, izgalmas keverékké állt össze: a zúzós punkot, pattogó skót, sodró pszichedéliát vagy éppen a melodikus témáikat megfűszerezték magyar, balkáni és cigány dallamokkal. Egy valódi energiabomba zenekar, amely az elmúlt évek alatt már majd ezerszer megtáncoltatta a közönséget a Balti-tengertől az Atlanti-óceánig.

 

Honeybeast (Augusztus 30. 20.30)
Érzelmes extremitás, kiszakadó lélek és józan racionalitás, akár egy szál gitáron (vagy ukulelén) is előadható dalok és végsőkig kidolgozott hangszerelés, tábortűz-romantika és nadrágszár-lobogtató basszus, vonósnégyes és kifacsart elektronika, finom irónia, metsző szarkazmus és mély emberi drámák a szövegekben – ez a Honeybeast.

 

The Biebers (Augusztus 31. 19.00)
A 2012-ben alakult The Biebers hatfős csapata alkotja az ország legkúlabb bandáját. Eleinte senki sem tudta, hogy ki áll a The Biebers mögött, pedig a zenei projekt olyan slágereket alkotott, mint a Sorry, a Dance vagy a Stay. Később kiderült, hogy Puskás Peti és testvére, Puskás Dani is az alapítók között vannak. A The Biebers azóta is megállíthatatlan! A srácok az előző évet szinte a színpadon töltötték, hiszen miután tavaly a második helyen végeztek a Nagy-Szín-Pad versenyen, Robbie Williams és az Imagine Dragons budapesti koncertjén is zenélhettek, majd brutális tempóra kapcsoltak, és a fesztiválok közönségének is megmutatták, milyen az igazi „galaktikus” szexizés!

 

Péterfy Bori & Love Band (Augusztus 31. 20.30)
Péterfy Bori színésznő – korábban az Amorf Ördögök énekesnője – 2007-ben kezdett szólókarrierbe: májusban alakult meg új zenekara, az Amorf Ördögök szerzőiből és tagjaiból verbuvált Péterfy Bori & Love Band. A sanzon-punk-rock formáció valamennyi nagylemeze a Lovasi András jegyezte Megadó Kiadó gondozásában jelent meg „cím nélkül”, „2”, „2B”. 2011 nyarán Bori anyai örömök elé nézett, így a zenekar pihenőre vonult, de 2012 tavaszán visszatért és elkezdett dolgozni harmadik, "Fehér éjszakák" című nagylemezén, amit azóta követett egy újabb, a "Szédülés".

 

Jónás Vera (Szeptember 1. 19.00)
Jónás Vera énekes, dalszerző, gitáros. 2011-ben alakított zenekarával 2013 őszén teltház előtt mutatta be első, „Game” című albumát a budapesti Trafóban, melyet pozitív sajtóvisszhang és nagy siker követett. A lemez nagyon friss és érett zenei világba kalauzolja a hallgatóságot. Amit hallunk, személyes könnyűzene. Vera olyan crossover dalszerzői stílusban írja és szólaltatja meg dalait, amely ötvözi az élő elektronikát a teljesen akusztikus hangzással, és teszi ezáltal is egyedivé és eredetivé a dalokat. 2016 áprilisában jelentette meg második nagylemezét, Tiger, now! címmel. Márciusban Vera Artisjus Junior díjat kapott, és a MIDEM Artist Accelerator program második fordulójába jutott, miközben Fodor Máriusszal közösen jegyzett daluk az MR2 TOP30-as listáján is feltűnt.

 

Budapest Bár (Szeptember 1. 20.30)
Szívbe markoló és szívderítő dalok cigányzenei feldolgozása kitűnő zenészek és a magyar rockzene kultikus énekeseinek varázslatos előadásában. A 2007-ben eredetileg egyetlen lemezre születő Budapest Bár mára Magyarország egyik legnépszerűbb koncertzenekara, fesztiválok és nagyszínpadok rendszeres fellépője lett. Az ismert és kedvelt dalokat cigányzenei alapokon, jazz, pop, rock, klezmer és számos más zenei műfaj elemeivel ötvözve értelmezik újra – ezzel megteremtve egy új zenei irányzat, a gypsy lounge alapjait. Mire számíthat a közönség? A nagyszerű zenei élményen kívül egy hatalmas adag örömre! A koncert ideje alatt garantáltan úgy fogja mindenki érezni, hogy minden a lehető legnagyobb rendben van!

 

Szabó Balázs Bandája (Szeptember 2. 19.00)
Szabó Balázs dalszerző-énekes, multiinstrumentalista zenész, bábszínész és mesemondó. A Suhancos zenekarból való távozása után 2009-től már saját bandája élén énekel, gitározik, hegedül és kavalozik – és milyen jól teszi! A magyar népzene, a rock, a pop és a funk határvidékein mozgó Szabó Balázs Bandája eddig három nagysikerű lemezt jelentetett meg (Megcsalogató, Átjárók, Élet elvitelre), mely utóbbi 2015-ben „Az év alternatív albuma” kategóriában Fonogram díjat kapott.

 

Songhoy Blues (Szeptember 2. 20.30)
Bár a nevükben a blues köszön vissza, zenéjük energiáját a rockzene adja. A fiatal, 2014-ben alakult együttes története egy kalandregényhez is hasonlítható. A zenekart alkotó zenészek mind a Mali északi részén élő songhai nemzetség szülöttei, akik, miután a polgárháború sújtotta térséget elhagyták, Bamakoban, Mali fővárosában találtak egymásra, és kezdtek el együtt zenélni. A songhai tradicionális zenei alapokon nyugvó muzsika egyszerre fiatalos, életerős és azt az élni akarást adja át, amely a térségben élők mindennapjait hatja át. A desert blues hagyományait megtartó és megújító zenészek két év leforgása alatt teljesen meghódították a világ színpadait, és méltó módon képviselik a nagy zenei hagyományokkal rendelkező ország kultúráját.

 

Firkin (Szeptember 3. 19.00)
2008 októberében indult hódító útjára a Firkin zenekar, s azóta 15 országban több mint 400 koncertet adott az együttes. Alig egy év alatt Aranylemez lett „Firkinful Of Beer” című első albumuk, melyet azóta 4 korong követett („WHUP” – 2010, „Igyunk pálinkát! – 2012, „Keep On Firkin” – 2013, „Finger in the Pie” – 2014). Az utóbbi egy év alatt több nemzetközi toplistára is felkerültek, 2015 nyarán pedig a műfaj legnagyobbjával, a Flogging Mollyval játszhattak együtt Budapesten.

 

Boban Marković Orkestar (Szeptember 3. 20.30)
Boban Marković és zenekara idén egyik nyárzáró nagykoncertjét a VIDOR Fesztiválon tartja, az esemény jogán nem ígérhetünk mást, mint önfeledt, szabad örömzenélést, ahol a Balkán, az európai zenei hagyományok keverednek Boban és zenekarának muzsikájában. Legyenek részesei újra és újra az örömzenélés ünnepének, az örökifjú Boban Marković Orkestar fergeteges koncertjének! „... Mellbevágó virtuózitás és robbanásszerű erő keveréke.” - New York Times

Forrás vidor.eu és youtube.com