Változnak a diákmunkás kínálatok is – A mezőgazdaság kínálja a legtöbb lehetőséget
Fotó: Illusztráció

A koronavírus-járvány a diákmunkás lehetőségeket is csökkentette, főleg az elmaradt nyári rendezvények okoznak problémát. A tanulóknak érdemes körültekintően választani a lehetőségek között, a be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztató cégeknél kockázatos lehet munkába állni. Arra is fontos felhívni a figyelmet, hogy a diákmunkásoknak is kötelező az adóazonosító jel, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál igényelhetnek.

A világszintű koronavírus-járvány negatív hatásait a diákmunkát vállaló tanulók is érezhetik majd ezen a nyáron, nagy mértékben csökkentek ugyanis a lehetőségeik. Így egy állásra idén még többen pályáznak majd, még nehezebben lehet megkapni a kiszemelt lehetőséget. Nyári programokon, rendezvényeken, koncerteken és fesztiválokon is sok diákmunkás szokott dolgozni, ezeket ugye augusztus közepéig nem lehet szervezni, ez okozhatja a legnagyobb kiesést a tanulók lehetőségei között. A szövetkezetek ennek ellenére is azt javasolják a diákoknak, hogy jelentkezzenek, de idén legyenek egy kicsit rugalmasabbak.

Rugalmas diákokra lesz szükség

„Azt tapasztaltuk, hogy a kereskedelemben csökkentek a megrendelések, az úgymond sávos nyitva tartás miatt kevesebb munkavállalói igénnyel jelentkeznek a kereskedelmi partnereink, viszont a nyári, idény jellegű munkáknál, ami az élelmiszeriparral kapcsolatos vagy mezőgazdasági munkákkal kapcsolatos, ott ugyanolyan megrendeléseink vannak, mint az előző években. Ebben az idényben valószínű, hogy gyorsabban kell reagálni nekünk is a megrendelésekre, egyik napról a másikra kell diákot szolgáltatni, ezért nehéz lesz azt betervezni, hogy valaki mondjuk július első hetétől a harmadik hetéig akar dolgozni, mert ezt nem biztos, hogy most meg is tudja valósítani. Akkor kell dolgozni, amikor jön a lehetőség, ezért a diákok legyenek rugalmasak és nyitottabbak esetleg az idényjellegű mezőgazdasági munkákkal kapcsolatban. Nagyon sokan még mindig ehhez az irodai, pénztáros, árufeltöltői munkához ragaszkodnak, de most nem feltétlen lesz akkora igény ezekre a pozíciókra. Viszont egy hűtőházban vagy egy konzerviparhoz el tudnak helyezkedni, mert ott megrendelés nem változik.” - közölte Könyves Viktor, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet régióvezetője.

Iskolai igazolás

Diákként csak a nappali tagozatos tanulók tudnak dolgozni, ehhez fontos, hogy igazolást szerezzenek az iskolákból, illetve érvényesítsék a diákigazolványukat, ha eddig még nem tették meg. Rendelkezniük kell bankszámlával is, illetve a személyes iratokat se hagyják otthon, amikor egy szövetkezetnél szeretnének regisztrálni.

Kötelező az adóazonosító

Fontos kiemelni, hogy a munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség mindenkinek, így a diákmunkásoknak is. A tanulók, ha még nem rendelkeznek ilyennel vagy elvesztették a kártyájukat, a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál igényelhetnek a 20T34-es nyomtatványon, ezt a legegyszerűbben online formában is megtehetik. Az adóhatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy a diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles. Munkaviszony létesítésénél a tanulók ragaszkodjanak az írásban megkötött munkaszerződéshez, amely tartalmazza az alapbért, munkakört, munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét. A szerződés 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-hoz. A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben vagy teljesítménybérben is, a diáknak azonban meg kell kapnia a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 161 ezer forint. Ugyanakkor az adóhatóság azt javasolja a diákoknak, hogy a munkavégzésről szóló megállapodás előtt ellenőrizzék le a leendő munkáltatót az adóhivatal honlapján, az "Adatbázisok" rovatban, ugyanis a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni.