Ulánusok Nyíregyházán

Ágyúdörgés és fegyverropogás zaja rázta meg a várost szombat délelőtt. Nem a lengyel-magyar háború tört ki, de háborúba illő jeleneteknek lehettek tanúi, akik ellátogattak a Benczúr térre a Jósa András Múzeumhoz. Ugyanis lengyel hagyományőrzők tartottak látványos bemutatót a 20. századi ulánus harcmodorból. A harci jelenet a múzeumban a 7. ulánus ezredet bemutató kiállítás megnyitójának a része volt. A tárlaton az egyenruhák, fegyverek, nyergek mellett az ulánusok életét, hétköznapjait bemutató bőséges festmény- és fotóanyag is látható.

Roman Ruśplo, a Minsk-Mazowiecki Ulánus Múzeum munkatársa elmondta, a bemutatott tárgyak között még az ezred megalakulása előtti időkből is vannak, tehát az 1918 és 1921 közötti időszakból. Valamint vannak olyanok is, amik az 1930-as évek második feléből, 1939-ből vannak.

Ulánus-huszár rokonság

A lengyel ulánusok története a XVII. századba nyúlik vissza, és tulajdonképpen a magyar huszárokkal egy tőről fakadnak.

– A lengyel ulánus ugyanaz, mint a magyar huszár. Könnyűlovas katona, szablyával harcol, meg ugye nekik van egy különleges fegyverük, az úgynevezett pika vagy dzsida. De ugyanazt tett, mint a magyar huszár: az ellenséget felderítette, üldözte, elvágta az utánpótlási útját – mutatta be az ulánusok és a huszárok közötti hasonlóságot Dr. Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója.

Lengyel-magyar partnerség

A mostani kiállítás egy hosszabb távú lengyel-magyar együttműködésnek köszönhetően jött létre, aminek keretében például Minsk-Mazowiecken már bemutattak magyar kopjafákat, illetve II. Rákóczi Ferencről is rendeztek kiállítást. Leszek Celej, a Minsk-Mazowiecki Ulánus Múzeum igazgatója kiemelte, még két évvel ezelőtt kötöttek együttműködési megállapodást a Jósa András Múzeum igazgatójával. Ennek a megállapodásnak a keretében hozták most el a Minszk-Mazowiecziki múzeumban található gyűjteményből azt a válogatást, amely 7. lublini ulánus ezred történetét mutatja be.

A barátság ápolása

A tárlat Nyíregyháza lengyel kapcsolatainak az ápolása szempontjából is lényeges. Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere úgy fogalmazott, fontos ezeknek a kapcsolatoknak a fenntartása, hogy élővé tegyék a két nép hagyományos barátságát. Hangsúlyozta, Nyíregyháza egy turisztikai hely is, ahova sok lengyel vendég érkezik, és nem mindegy, hogy a lengyelek milyen képet alkotnak a mostani magyarságról. A kiállítás június 5-ig tekinthető meg a Jósa András Múzeumban.

Zadubenszki Norbert