Ujjé, a ligetben nagyszerű!

Mindennap gyerekzsivajtól hangos a Bujtosi Városliget. A kicsik nem tudnak betelni a játszótérrel, amelynek fejlesztése két éve kezdődött, és folyamatosan megújul. Csak a játékokra közel ötmillió forintot fordított a NYÍRVV Nonprofit Kft. A négytornyú vár, az új mérleghinta és faragott kígyó mellé kondieszközöket is használhatnak a pihenni vágyók. Ezek népszerűségét az is jelzi, hogy az idén bővítik a szolgáltatást, mert van rá igény. Ennek értéke is megközelíti majd a 6 millió forintot. Azoknak viszont, akik nem aktívan szeretnének pihenni, padokat, asztalokat helyeztek ki.

Dzsungel helyett labirintus

Egy igazi kuriózummal is találkozhatnak az ide érkezők, hiszen közel négyszáz négyzetméteren terül el az a labirintus, amelyet több ezer tő turkesztáni szilből telepítettek. A gyorsan növő, rendkívül ellenálló sövény mellett árnyat adó gömbcsepleszmeggy és páfrányfenyő teszi kellemesebbé a nyári napokat. De nemcsak a kihelyezett utcabútorok és játékszerek újultak meg a városligetben, hanem a zöld felületek és a tó partvonala is. A szakemberek kitakarították a tavat és annak környezetét, kivágták a nádat, lekaszálták a gazt, pótolták a hiányzó fákat és növényeket. A rehabilitáció harmadik ütemeként most, a nádvágást és hulladékelszállítást követően a tó körüli sétányt alakítják ki a szakemberek. Ennek keretein belül a tó környekét vörös salakkal borítják és kicserélik a tönkrement szegélyköveket is. A megújult sétányon várhatóan augusztus elején sétálhatunk, kocoghatunk, akár mindkét oldalon, hiszen a tó mellett található átjárót is folyamatosan lehet mostantól használni. A társaság által telepített szivattyú segítségével ugyanis akár csapadékos időben is száraz lábbal kelhetünk át a körút alatt.
Ezen kívül csaknem fél köbméter tölgyfa felhasználásával kicserélték a Bujtosi-tó hídjának megrongálódott deszkáit. A NYÍRERDŐ a tavalyi évben kiépített a területen egy filagóriát, egy szalonnasütőt és egy streetballpályát. Az idei évben a NYÍRVV új játszóteret létesít a tó városi oldalán, a fejlesztés értéke közel 4 millió forint lesz.

(Fotó: Bakos Nátán)