Tirpák Lakodalmas

Igazi vidéki lagzi-hangulat volt szombaton a Sóstói Múzeumfaluban, ahol a tirpákok lakodalmas szokásaival ismerkedhettek meg az érdeklődők. A város életében jelentős szerepet tölt be ez a népcsoport, hiszen 1753-ban Békés megyéből érkezett tirpákokkal telepítették újra Nyíregyházát. A város néptánccsoportjai úgy gondolták, több napon át zajló események során mutatják be azt, hogyan házasodtak egykoron a tirpákok.

 

Több napos esemény

 

A múlt hét szerdán kezdődtek az események, amikor az esküvő előkészületeivel ismerkedhettek meg a nyíregyháziak. A csigakészítés titkaiba avatták be azokat, akik nyomon követték az eseményeket. A munka mellett nótázás és tánc is csalogatta az érdeklődőket. Csütörtökön a kelt kalácsokat készítették az asszonyok, pénteken pedig a lakodalom helyszínéül szolgáló sátrat állították és rendezték be a szervezők. Szombaton reggel az eredeti hagyományokhoz hűen egybekelt az ifjú pár, majd kezdetét vette a mulatság.

 

Múlt és jelen a jövő generációjának

 

Ágoston Ildikó főszervező, az esemény megálmodója elmondta, nyíregyháziként szívügyüknek érezték a tirpákság múltjának és jelenének továbbadását a jövő generációjának. Hozzátette, jövőre 500 éves a reformáció, ezért gondolták úgy, hogy a helyi tirpákok összefogásával tiszteletüket fejezik ki a múlt előtt.

 

Több mint 170 fős násznép

 

A násznépet 170 viseletbe öltözött táncos alkotta, akik a helyi Szabolcs Néptáncegyüttes, a Vadrózsa, a Szabad Míves Táncosok, a Nefelejcs Néptánccsoport tagjai, de csatlakozott négy tirpák szervezet, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, a Bokortanyák Lakosságáért Egyesület, a Generációk Mandabokori Szociális és Kulturális Egyesület és a Sulyánbokriak Baráti Közössége is csatlakozott a programhoz. A talp alá valót a lakodalom alatt a Bürkös Zenekar biztosította. A lakodalom során felelevenítettek minden olyan szokást és hagyományt, amely az egykori tirpák lakodalmakat jellemezte, így volt medve tánc, tű tánc és nyúl tánc is. Volt, aki pusztán az esemény miatt, de olyan is akadt, aki felmenői miatt látogatott el a lakodalomba.

 

Velünk élő hagyományok

 

Kerekréti Anikó elmondta, azért jött el a rendezvényre, mert a férjének vannak tirpák rokonai. A nagyszülei voltak tirpákok és bokortanyán éltek. Hozzátette, hallotta, hogy lesz az a lakodalom és elhozta a gyermekei is, hogy nézzék meg, hogyan zajlottak régen az események.

A több napos eseményből dokumentumfilm is készül, amely a tirpákok hagyományainak állít örök emléket.

ME.

(Fotó: Trifonov Éva)